• Expo Donald Duck

    Richard van Hoek

Donald Duck strijkt neer in de Koperen Knop

H'VELD-G'DAM Het is bijna zomervakantie en traditiegetrouw staat museum De Koperen Knop dan in het teken van een expositie met extra aandacht voor de kinderen. Waar vorig jaar het museum werd overspoeld door Playmobil, zijn nu de bewoners van Duckstad neergestreken. Zaterdag 23 juni vond de opening van de expositie 'Donald Duck, een wereldberoemde eend' plaats.

door Walter Leendertse

Coördinator van de expositiegroep, Dick de Jong, begon met het bedanken van diegenen die de expositie mogelijk maakten. Daarna gaf hij het woord aan Willem van Helden. Van Helden, in het dagelijks leven klinisch chemicus, publiceerde naast zijn werk in het ziekenhuis veel stukken over stripverhalen in onder andere de Volkskrant.
Van Helden nam de genodigden mee in een reis door de tijd. Walt Disney bedacht ooit Mickey Mouse als eerste karakter voor een tekenfilm. Toen dat een groot succes bleek, bedacht hij dat er een nieuw figuur moest komen. Uiteindelijk werd bij toeval - Disney hoorde bij een talentenshow op de radio een man die volgens hem het perfecte eendengeluid maakte - een eend gekozen als nieuw karakter en ziehier: Donald Duck was geboren.

De eerste Nederlandse Donald Duck kwam uit in 1952. In een tijd van matigheid en wederopbouw werd een droomwereld vol luxe en decadentie gebracht, denk aan oom Dagobert die zwemt in het geld, manshoge koelkasten vol luxe producten en grote Amerikaanse sleeën die een rol speelden in de, tot de verbeelding sprekende, strips.
Van Helden beschreef de aantrekkingskracht van het weekblad met een leuke anekdote. Als klein kind zat hij bij een jongen in de klas die een verzamelband vol oude Donald Ducks in zijn laatje had liggen. Van Helden verstopte zich ooit in school om zo stiekem de magie van Donald en zijn vrienden te kunnen beleven. Wat volgens Van Helden de Donald Duck zo aantrekkelijk maakt is dat het voor zowel oud als jong te lezen is. Kinderen genieten van de eigentijdse verhalen terwijl ouderen gegrepen worden door de taalgrappen die gemaakt worden. Inmiddels mag de Donald Duck volgens Van Helden wel Nederlands erfgoed genoemd worden.

De expositie is net als vorige zomerexpo's voor ouderen weer een echte déjà-vu. Veel herinneringen worden opgehaald bij de eerste uitgaven van de Donald Duck en de eerste Donald Duckspeeltjes. In een hoek van de expositieruimte is een Willie Wortellab gemaakt waar kinderen in de huid van de verstrooide uitvinder kunnen kruipen. Blikvangers zijn de verschillende nagebouwde decors uit de strips. Zo waan je je voor even in de huiskamer van Donald of in de cel van de Zware Jongens. Daarnaast stelde één van de tekenaars originele blauwdrukken, mét correcties, en tekeningen van het weekblad ter beschikking en zijn er verschillende gebruiksvoorwerpen met de Duckstadbewoners als thema te bewonderen

Zoals altijd zijn er ook deze expositie weer verschillende activiteiten te doen: Er is een speurtocht, een spelletjesplein en een detectivespel. Daarnaast worden er ook workshops gegeven. Kijk voor meer info op www.koperenknop.nl