• Foto: Gertjan Kooij/FNV Metaal

Driedaagse staking metaalwerkers gestart in Sliedrecht

SLIEDRECHT Metaalwerkers in de regio Rijnmond, Hoeksche Waard, Drechtsteden en Alblasserwaard gaan 72 uur staken voor een betere cao. De staking begon maandagavond om 22.00 uur bij IHC in Sliedrecht. Vanmorgen werden aan de poort van de Sliedrechtse scheepsbouwer aan de Molendijk 450 stakende metaalwerkers geregistreerd. Een groot deel van de stakers kwam van IHC Sliedrecht, Krimpen a/d IJssel en Kinderdijk. Het werk lag in Sliedrecht zo goed als stil.

Morgen leggen de metaalwerkers het werk neer bij Fokker in Papendrecht. Ook dan wordt weer een groot aantal stakers verwacht. ,,De mensen zijn vastberaden om door te gaan. Net zo lang tot die cao er ligt", zegt Jan Meeder, bestuurder FNV Metaal. Donderdag gaat de driedaagse door bij IHC, maar dan in Kinderdijk. Bij Fokker worden deze week estafettestakingen gehouden.

Met de actie willen de bonden en metaalwerkers hun eisen voor een betere cao kracht bij zetten. De stakingen gaan door totdat er een cao voor de sector grootmetaal is. De bonden willen dat werknemers meer loon krijgen en meer zeggenschap over eigen werktijden. Het conflict in de grootmetaal duurt inmiddels al negen maanden. Totaal is er in het hele land al meer dan 38.000 dagen gestaakt.