• Baixo Illustraties

Droom in vervulling: dagbesteding voor ouderen

H'VELD-G'DAM Nog maar een paar maanden en dan is het tijd voor de Hardinxveldse Alice Bakker (53) en Anneke van Peer (56) om hun jarenlange droom te verwezenlijken: dagbesteding 't Warme hart in het gezondheidscentrum in Hardinxveld. Na 3 jaar met de voorbereidingen bezig te zijn geweest, gaat het in april eindelijk gebeuren. ,,We staan te popelen om te beginnen en kijken er enorm naar uit", lacht Van Peer.

door Laura van Horik

Vol passie vertellen de vrouwen over het ontstaan van hun eigen dagbesteding. Dit is namelijk geen impulsief besluit, maar een jarenlange droom. Bakker werkt al 18 jaar in de ouderenzorg, Van Peer zo'n 16 jaar. Hiervan werkten ze 6 jaar samen, waardoor ze er na verloop van tijd achter kwamen dat ze elkaar heel goed aanvullen.

Met dit in het achterhoofd, wordt het nu echt tijd om samen hun visie te gaan vormgeven, vertelt Bakker. ,,We willen een professionele maar kleinschalige dagbesteding neerzetten voor Hardinxveld en omgeving. We bieden ouderen, die nog zelfstandig wonen, begeleiding en zorg op maat. We verzorgen activiteiten, zoals koken, en bieden ze maaltijden aan. Natuurlijk vinden we ook gezelligheid heel erg belangrijk. We willen ze vooral warmte geven, net als thuis." Dit laatste is zeker voor dementerenden van groot belang, voegt Van Peer hieraan toe. ,,De sfeer is voor dementerenden heel bepalend. Daarom hebben we er juist voor gekozen om echt voor dagbesteding te gaan. We hopen ze zo de structuur te bieden die ze nodig hebben."

MET EN ZONDER INDICATIE Het is de bedoeling dat 't Warme hart, gerund door de twee vrouwen, 5 dagen in de week van 10.00 uur tot 18.00 uur open is. Om deel te nemen is er een toezegging voor dagbesteding nodig, te verkrijgen bij het WMO loket. Ook zonder indicatie kan er worden deelgenomen, waarbij de kosten uiteraard afhangen van de wensen van de oudere. ,,Er is plaats voor 12 deelnemers per dag, maar we willen in eerst instantie vooral even afwachten hoe het loopt. We beginnen in ieder geval samen en staan samen op de groep, maar we hopen ook op vrijwilligers die ons zouden willen helpen", zegt Van Peer. Op deze manier kunnen Bakker en Van Peer de ouderen helpen om een leuke dag te hebben, actief te blijven en nieuwe mensen te ontmoeten.

WARMTE BRENGEN Hoe dan ook zijn de vrouwen het er in ieder geval over eens dat hun droom werkelijkheid wordt en dat ze niet kunnen wachten tot ze hun passie mogen delen met Hardinxveld en omgeving. ,,We moeten er veel in investeren, maar dat is ook wat we willen. We gaan er volledig voor. Onze naam geeft precies weer waar we voor staan: warmte brengen en ons hier met heel ons hart voor inzetten", zegt Van Peer. Daar sluit Bakker zich bij aan. ,,Ons hart ligt bij het welzijn van de ouderen. We kunnen niet wachten tot het april is en we mogen openen." Voor meer informatie en/of contact: www.warmehart-dagbesteding.nl.