• Anja Hollaar voor Twinkeltje.

    Aart Vermeij

'Een avontuur op zich'

H'VELD-G'DAM Vrijwilligers zijn onmisbaar in de samenleving. Ook in Hardinxveld-Giessendam wordt er veel werk verzet door vrijwilligers. Aart Vermeij spreekt om de week met een van deze Hardinxveldse vrijwilligers. Deze week Anja van Hollaar - van Houwelingen.

door Aart Vermeij

Hoe is uw naam?

Anja van Hollaar - van Houwelingen.

Waar en wanneer bent u geboren?

Op 28 januari 1961 ben ik in Hardinxveld-Giessendam geboren en heb daar altijd gewoond.

U doet vrijwilligerswerk, bij welke stichting of club doet u dat?

Ik doe vrijwilligerswerk in Twinkeltje.

Waar is die te vinden?

Buitendam 41.

Wanneer is het opgericht?

Ik zat in een activiteitencommissie waar we allerlei acties organiseerden om geld in te zamelen voor de nieuwbouw van onze kerk. Het lumineuze idee ontstond een soort kringloopwinkeltje te beginnen in het pand van fietsenwinkel Hoftijzer, wat leeg kwam en wat wij mochten gebruiken. Irene Overduin, Jeannet Westra en ik zijn toen op 17-04-1998 begonnen. Toen Irene kwam te overlijden heeft Mariëlle de Jong het van haar tante overgenomen. We hebben nooit kunnen bevroeden dat Twinkeltje na 20 jaar nog zou bestaan. Op deze plek zouden appartementen gebouwd worden, maar toen dat niet doorging, konden wij hier blijven zitten.

Wat zijn de werkzaamheden die er gedaan worden?

Ons winkeltje brengt verschillende belangen bij elkaar. We worden ons meer en meer bewust van consuminderen; er wordt dan ook van alles naar ons toegebracht, hierdoor krijgen artikelen een 2e leven, wat weer goed is voor het milieu. Mensen met een kleine portemonnee kunnen goedkoop goederen aanschaffen. Bovendien gaat de opbrengst die eerst gebruikt werd voor de nieuwbouw van onze kerk, nu voor 50 % naar goede doelen, naar mensen in moeilijke situaties. In het begin dachten we wel eens: "hoe komen we aan koopwaar", maar weldra werden allerhande spullen, zowel oud als nieuw bij ons afgeleverd. Op het moment bemannen in toerbeurt 16 vrijwilligers Twinkeltje. We verkopen werkelijk van alles, ook behoren week-maandbladen en tijdschriften tot ons assortiment. Voor grotere meubels is er echter geen plaats. De winkel is een avontuur op zich, altijd een verrassing wat je er zult vinden. Mensen van allerlei rangen en standen komen hier snuffelen, vooral op woensdag. De één wil dát kopje kopen wat van hun servies juist kapot is, de ander zoekt naar goedkoop huisraad omdat ze weinig te besteden hebben en opa's en oma's schaffen spelletjes en speelgoed aan voor hun kleinkinderen.

Wat is uw taak hier?

Samen met Mariëlle organiseren wij het werk rond inname en verkoop, we maken een rooster voor de vrijwilligers, we zorgen dat de prijzen op de artikelen komen, zelf sta ik 2 maal in een maand in Twinkeltje en loop door de week ook wel eens even aan. Niet alleen verkopen we handelswaar via de winkel, maar ben ik met Marielle op Marktplaats druk zo'n 500 artikelen aan de man te brengen. Dit is dagelijks werk. We verzenden door het hele land, zelfs een keer naar Griekenland. Nog niet zo lang geleden verkochten we via Marktplaats 3 stenen beelden van 1. 60 meter hoog. Dat was een hele uitdaging dit netjes te verzenden, met voldoening namen we dus het bericht van een goede aankomst aan.

Hoelang doet u dit al?

Precies 20 jaar.

Wat is er mooi aan dit werk?

Sommige mensen komen regelmatig een praatje maken. Het is echt een sociaal gebeuren. In het begin waren we nog leken op het gebied van wat de goederen waard waren, zo hadden we een groene emaillen klok gekregen. Al gauw kwamen we er achter dat het wel een speciaal item was, in plaats van €10 die we in ons hoofd hadden, werd het €200.

Wat is er moeilijk aan dit werk?

De etalage moet natuurlijk van tijd tot tijd vernieuwd worden. Al die artikelen die er in stonden er uit, maar waar laat je dat dan allemaal? Ik werd er in het begin soms raar van in mijn hoofd. Ik heb toen tegen mezelf gezegd: we doen wat we kunnen en verder zien we wel.

Waarom koos u juist voor dit vrijwilligerswerk?

Dit kwam gewoon op mijn pad omdat ik in die activiteitencommissie zat.

Meestal moet er samengewerkt worden, hoe gaat dat?

Zowel met het kernteam als met alle andere vrijwilligers is het prima samenwerken.

Hoe lang hoopt u dit werk nog te doen?

Als ik dit werk niet meer zou doen, zou ik ontzettend veel tijd over hebben. Toch kies ik ervoor hier te werken zolang ik gezond ben. Ik zou het echt jammer vinden als Twinkeltje zou moeten stoppen, maar ik realiseer me wel, dat als het winkeltje opgeëist wordt, wij geen geld hebben om de huur voor een ander pand te betalen. Nu mogen we dit gratis gebruiken.

Heeft u of doet u betaald werk en wat bent u van professie?

Ik was vroeger kapster. Mijn grootste hobby is schilderen, daarom volg ik al voor het derde jaar de Academie van Schone Kunsten Arendonk in België.