• Nancy Hagman met de uitnodiging van de werkconferentie

    Petra Platschorre

Eenzaamheid aanpakken

H'VELD-G'DAM Verschillende partijen in Hardinxveld organiseren een werkconferentie over eenzaamheid. Deze zal op dinsdag 13 maart plaatsvinden, in zalencentrum De Parel. De werkconferentie wordt de eerste stap om eenzaamheid in het dorp aan te pakken.

door Petra Platschorre 

Het thema eenzaamheid kwam naar voren in de startfoto van de Maatschappelijke Agenda. Het is de aanleiding om het thema op te pakken. Dienst Gezondheid & Jeugd, Gemeente Hardinxveld-Giessendam, Sociaal Team en Stichting Welzijn Servanda slaan de handen ineen en organiseren de werkconferentie. Nancy Hagman, sociaal werker bij Servanda, vertelt: „Het doel van de werkconferentie is eenzaamheid in Hardinxveld in kaart brengen en voor bewustwording zorgen."

Bij de werkconferentie zal wethouder Trudy Baggerman het openingswoord houden. Daarnaast wordt er informatie gegeven over eenzaamheid en hoe je dit probleem kan aanpakken. De bedoeling is dat daar dan in groepjes over wordt gesproken; het is een interactieve avond. „We willen graag eerst echt de vraag ophalen", vertelt Hagman. „Daarom willen we het ook laagdrempelig houden, zodat de avond voor iedereen is." Na de werkconferentie zullen de partijen kijken naar de uitkomst van de avond. „Dat is ook wel een beetje spannend", vindt Hagman. „Wat heb je gebracht en gehaald, en wat wordt dan de volgende stap?"

Wat die volgende stap wordt, is nu dus nog lastig te zeggen. Er zijn veel verschillende manieren om eenzaamheid aan te pakken. „Een aanpak die ergens anders goed werkt, werkt hier misschien minder goed", zegt Hagman. „We willen echt gaan kijken wat er in Hardinxveld speelt en wat er dan in Hardinxveld nodig is." Er wordt dan ook nog expres niet gericht op een bepaalde doelgroep. „Gaat het alleen om ouderen? Of zijn er ook andere groepen waarin mensen eenzaam zijn?" Dat willen de partijen eerst in kaart brengen.

Volgens Hagman merken mensen op lokaal niveau vaak wel of iemand eenzaam is of niet. Daarom horen de partijen graag de verhalen van bijvoorbeeld de wijkverpleging en thuishulp. Toch blijft het soms lastig te herkennen. „Iemand die veel alleen is hoeft niet per se eenzaam te zijn", legt Hagman uit. „En iemand die omringd is met veel mensen, kan juist misschien wel eenzaam zijn."

Eenzaamheid is dan ook een complex probleem, en heeft verschillende oorzaken. „Er is niet maar één oplossing", vertelt Hagman. Ze legt uit dat mensen vaak in een negatieve spiraal raken en zich terugtrekken. Deze mensen kunnen zich gaan afzonderen. „Er worden vaak wel genoeg activiteiten georganiseerd rondom het thema eenzaamheid, maar mensen die echt eenzaam zijn, gaan daar vaak niet meer naartoe."

Meer informatie over de werkconferentie in maart vindt u op www.servanda.nl of op hun Facebook-pagina.