• Bram de Jong aan het werk aan zijn nieuwste project

    Walter Leendertse

'Eerlijke, oprechte kunst'

H'VELD-G'DAM In tweewekelijkse rubriek gaat Walter Leendertse op bezoek bij verschillende mensen die (semi) professioneel hun expressie op verschillende manieren uiten. Deze week nemen we een kijkje in de kunstkeuken van kunstschilder Bram de Jong.

Door Walter Leendertse

Al van jongs af aan was de Jong bezig met tekenen en schilderen: ,,Ik was niet echt een makkelijk kind en moest vaak bezig gehouden worden, omdat ik mezelf niet echt kon vermaken," legt De Jong uit. ,,Mijn moeder kwam er echter al snel achter dat, als ze mij een potlood en papier gaf, ik zo een hele tijd zoet was." In de jeugdjaren van De Jong waren papier en potloden nog een soort luxe goed waardoor alle papiertjes en kartonnetjes die er te vinden waren, werden opgespaard als ondergrond voor de creatieve hersenspinsels van De Jong.

RECLAME Nadat hij van zijn oma een vulpen en inkt had gekregen wist De Jong het zeker:,,Hier wil ik mijn beroep van maken." Van zijn ouders mocht hij naar de kunstacademie, echter hij was nog een jaar te jong. Hij besloot om een baantje in de bouw te nemen en leerde via verschillende cursussen het reclametekenen en illustreren. ,,Daarna kreeg ik te maken met de dienstplicht," vertelt De Jong verder. ,,Veel mensen vonden dat vervelend, echter ik vond het een mooie tijd waar ik voldaan op terugkijk"." De diensttijd beviel De Jong zo goed, dat hij zijn verdere loopbaan in dienst van het leger bleef. Hij werkte in dienst van het ministerie van defensie als reclametekenaar, fotograaf en voorlichter voor het Amerikaanse leger. ,,Daarnaast heb ik nog heel wat af gerotzooid," glimlacht De Jong, doelend op zijn verschillende freelance opdrachten voor verschillende opdrachtgevers, waaronder het Nederlands Dagblad.

OLIEVERF De Jong schildert vooral in olieverf. Hij kan naar eigen zeggen lezen en schrijven met dit materiaal en roemt de kleurechtheid van het materiaal. Daarnaast is het voor De Jong een groot voordeel dat olieverf heel langzaam droogt waardoor hij veel tijd heeft om de verf telkens opnieuw te bewerken, Daardoor is De Jong vaak maanden met één schilderij bezig: ,,Ik begin met een hele grote kwast en eindig met een penseeltje met één haar."

VERHALEN De Jong maakt naar eigen zeggen oprechte en eerlijke kunst. Voor veel van zijn schilderijen doet hij daarom nauwkeurig onderzoek. Hij kan putten uit een grote verzameling van plaatjes en foto's die hij op zijn vele reizen voor defensie verzamelde. Logischerwijs hebben zijn schilderijen daardoor vaak een militair thema. Daarnaast maakt De Jong ook graag landschappen en stadsgezichten. Hiervoor put hij uit de grootste inspiratiebron die hij tot zijn beschikking heeft: ,,Gods schepping is fantastisch, ik probeer die schepping zo goed mogelijk weer te geven" Daarnaast is kijken ook een belangrijk onderdeel van De Jongs werk: ,,Mijn doel is om het verhaal van het schilderij te vertellen tot in de kleinste details"

Mocht u interesse hebben in het werk van Bram de Jong, kijk op de volgende site: www.agdj.nl