• Geurt Mouthaan Het Kontakt

Eerste lening toerisme uit Ontwikkelingsfonds AV

BRANDWIJK Bed & Breakfast De Donk in Brandwijk is het eerste bedrijf in de categorie toerisme en recreatie dat een lening krijgt uit het AV Ontwikkelingsfonds. De lening is bedoeld voor de bouw van drie tuinkamers. Begin 2019 wordt de B & B in gebruik genomen. Samen met de onlangs geopende Gasterij heeft eigenaar Suzan van Pelt en haar man Rob dan de beschikking over een sfeervolle uitspanning met overnachtingsmogelijkheden. Passerende fietsers en wandelaars kunnen er op vrijdag en zaterdag terecht voor een lekkere lunch, koffie of thee. Anderen genieten van één of meer dagen van de rust van De Donk en het omringende natuurgebied De Donkse Laagten.

De lening (€ 25.000) komt op een goed moment, zegt Suzan van Pelt. 'Het idee was eerst om de Gasterij verder uit te bouwen en op termijn de B & B te realiseren. De mogelijkheid van de lening heeft dit in een stroomversnelling gebracht. Daar zijn we heel erg blij mee. De vergunning om onze B & B te bouwen hebben we inmiddels binnen. Als de B & B klaar is, wordt de Gasterij de ontbijtruimte voor onze gasten.'

Met de lening aan de B & B De Donk kan het AV Ontwikkelingsfonds eindelijk het beschikbare budget van € 150.000 aanspreken. Een tweede aanvraag zit overigens in het vat. ,,We hadden het geld vorig jaar al beschikbaar, maar het is blijkbaar heel moeilijk om toeristisch-recreatieve bedrijven voor een lening uit het AV Ontwikkelingsfonds te interesseren. Het is gissen naar oorzaken," zegt stichtingsvoorzitter Marga de Jager van het AV Ontwikkelingsfonds. ,,Aan de strenge eisen kan het niet liggen. We zijn heel coulant bij het beoordelen van aanvragen."

In het geval van B & B De Donk speelde mee dat dit deel van de Alblasserwaard een blinde vlek is qua beschikbaarheid van overnachtingsadressen. De ligging op de historische Brandwijkse Donk en aan het pelgrimspad maakt de locatie extra aantrekkelijk. In overleg met het AV Ontwikkelingsfonds gaat Suzan van Pelt een samenwerkingsverband aan met een lokale paardencoach. Het idee is dat beide bedrijven elkaar versterken door gezamenlijk arrangementen te ontwikkelen en klanten naar elkaar door te verwijzen.

Het AV Ontwikkelingsfonds is een regionaal stimuleringsfonds met een dubbele spits. Een bedrag van € 150.000 is bestemd voor initiatieven die de recreatie bevorderen en bijdragen aan een langer verblijf van toeristen in het gebied. Voor het creëren van de werkgelegenheid voor mensen zonder baan is € 100.000 beschikbaar. Dit tweede deelbudget is inmiddels bijna opgebruikt.


Nieuwe aanvragen voor een lening uit het AV Ontwikkelingsfonds zijn welkom. Ondernemers uit de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden kunnen contact opnemen met Cor Revet van het bureau van de Regio AV in Gorinchem, tel. 06 12 76 35 08. Meer informatie is ook te vinden op www.avontwikkelingsfonds.nl.