Elf kerken en tienerschip The Friendship houden open huis

GORINCHEM Wie wel eens een kerk van binnen wil zien, maar geen zin heeft in een preek, krijgt op 20 juni zijn kans. Net als in veel andere plaatsen in Nederland houden de kerken in Gorinchem - en een schip! - die avond open huis. Sommige kerken pakken groot uit met cultuur, kampvuur of sport. Andere houden het simpel, maar niet minder gezellig, met spelletjes voor jong en oud en een praatje bij de koffie. Op veel plaatsen is er muziek en eten.

Als je op zaterdagavond gaat stappen, zal je niet als eerste aan een kerk denken. Maar op 20 juni kun je een bezoek aan één of meer kerken in Gorinchem moeiteloos combineren met je avondje uit. De meeste van de 11 deelnemende kerken zijn open van 18 uur tot 22.30 uur. Tieners zijn overal welkom en speciaal op The Friendship, het schip van de interkerkelijke stichting Tienerfriends, dat ligt in de Merwede Sluis, bij de korte brug. Een leuke manier om alle 12 locaties aan te doen is de fietspuzzeltocht. Starten kan op elke locatie en inleveren van het puzzelresultaat ook. Prima geschikt voor kinderen en natuurlijk mogen de ouders ook mee trappen, speuren en puzzelen.

Kerkennacht heet dit evenement, dat nu in Nederland voor de 3e keer wordt gehouden. Gorinchem was één keer eerder van de partij , in 2013, met in totaal ca. 700 bezoekers in The Friendship en toen zes kerken. Alle deelnemende plaatsen zijn te vinden op www.kerkennacht.nl. Ook andere landen in Europa hebben een vergelijkbaar evenement.

In de aanloop naar de kerkennacht is een fotowedstrijd uitgeschreven voor vier leeftijdscategorieën, met als thema 'Binnenstebuiten' (of: binnen / buiten). Een selectie van de foto's is op de avond van de 20e te zien in de Grote Kerk, waar sommige fotografen hun werk zullen toelichten. Om 20.30 uur is de feestelijke prijsuitreiking.

Meer informatie is te vinden op www.gorinchem.kerkennacht.nl.