Emy van Pelt wint gedichtenwedstrijd Vliegeniersmonument

GIESSENBURG Emy van Pelt van C.B.S. de Hoeksteen in Giessenburg heeft de eerste prijs gewonnen in de gedichtenwedstrijd die de Stichting Vliegeniersmonument Giessenlanden WO2 uitschreef voor de oudste groepen van de basisscholen. Uit een grote stapel gedichten werd het gedicht van Emy door de jury, bestaande uit de Giessenlandse wethouder Elisabeth van Leeuwen en kunstenaar Paul Pallandt, als beste beoordeeld. Dit betekent dat Emy haar gedicht mag voorlezen tijdens de onthulling van het Vliegeniersmonument op zaterdagmiddag 2 mei.

Tijdens gastlessen op de basisscholen vertelden bestuursleden van de stichting Vliegeniersmonument over de Tweede Wereldoorlog en met name over de luchtoorlog boven de Alblasserwaard. De jeugd werd daarbij opgeroepen om tekeningen, knutselwerkjes, verhalen of gedichten in te leveren. Deze zijn afgelopen donderdag 16 april jl. door de jury beoordeeld. Het was best spannend, de jury vond het moeilijk, want er was veel moois ingeleverd.

De eerste prijzen bij de overige categorieën waren als volgt verdeeld: Het mooiste verhaal werd geschreven door Tessa Vonk én Tessa Zijderveld (C.B.S. Hoogblokland) die samen één verhaal schreven. Sven de Ruijter van O.B.S. Giessen-Oudekerk maakte het mooiste knutselwerk en de eerste prijs voor de mooiste tekening was voor Daniël Kazen van de School met de Bijbel uit Noordeloos. Alle prijswinnaars zijn inmiddels via de school ingelicht. Na de meivakantie worden zij uitgenodigd voor een fotosessie bij het Vliegeniersmonument.

De ingeleverde knutselwerkjes, tekeningen, verhalen en gedichten zijn te bewonderen op zaterdagmiddag 2 mei in De Til in Giessenburg. Na die tijd worden veel werkjes opgenomen in de exposities in museum Het Reghthuys in Giessenburg en bij de Historische Vereniging Arkel& Rietveld in het Kaaspakhuis aan de Folkertsstraat. Tijdens openingstijden van beide musea zijn de werkjes dan te zien.