• Walter Leendertse

Primeur: Hardinxvelds Sportgala

H'VELD-G'DAM Jaarlijks worden er landelijk tijdens een groots sportgala sportprijzen uitgereikt aan mensen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd. Sinds dit jaar heeft Hardinxveld haar eigen sportgala.

door Walter Leendertse 

Het begon met een idee van de organisatoren die destijds ook het HAGI-festival organiseerden ter ere van het 60 jarig bestaan van het dorp Hardinxveld-Giessendam. Volgens Peter Kamsteeg, één van de organisatoren, begon het weer te kriebelen en met de succeservaringen van twee jaar geleden nog vers in het geheugen besloot men een vervolg te geven aan het mooie en verbindende evenement. ,,We wilden de sportverenigingen graag betrekken bij het Hagi festival en we hadden nog een avond die gevuld moest worden", vertelt Peter. ,,En we hadden nog niet echt iets met sport dus dat kwam prima uit", vult Miressa van Lopik, verantwoordelijk voor de PR en reclame, aan.

Omdat de tijd nogal begon te dringen werd er in korte tijd veel werk verzet door de organisatie. ,,Het sportseizoen liep al bijna ten einde dus we moesten in een kort tijdsbestek de sportverenigin gen informeren", vertelt Peter. Daarnaast wilde de organisatie geen half werk leveren: het moest een evenement met cachet worden. ,,Het bleek dat de gemeente geld vrij had gemaakt voor het promoten van de sport in ons dorp", legt Peter uit. ,,Ze waren blij te horen dat dat voor een degelijk evenement gebruikt zou kunnen worden." Vanuit de gemeente werd Jorien Fase naar voren geschoven om mee te denken.

Het sportgala gaat een soort miniversie van de landelijke equivalent worden. ,,We doen veel met beeld en geluid en maken er een avond vol entertainment van, waar er verschillende sportprijzen uitgereikt zullen worden", promoot Peter de primeur. De organisatie wist oud-schaatsster Barbara de Loor te strikken als presentator en heeft aan de genomineerden gevraagd om een speech voor te bereiden wanneer ze uiteindelijk winnen. ,,Maar laat je niet afschrikken door de term sportgala", aldus Miressa. ,,Het is een evenement voor iedereen en je hoeft echt niet in galakostuum naar de Wielewaal te komen."

Naast het uitreiken van de prijzen voor Sporter van het jaar, Sporttalent van het jaar (tot 18 jaar), Sportteam van het jaar, Jeugdteam van het jaar Sportpluim en Sportfoto van het jaar zal Barbara de Loor iets vertellen over haar sportleven en is er ook aandacht voor de sporten die voor goede doelen gedaan worden. ,,Er is vaak weinig aandacht voor mensen die sporten voor een goed doel", legt Peter uit. ,,Vandaar dat we ervoor hebben gekozen om deze tak van sport ook tijdens het sportgala te belichten en dan in het bijzonder de Roparun." Voor de prijzen die te winnen zijn konden namen worden ingediend waaruit de jury vervolgens per categorie een aantal genomineerden koos. Een van deze genomineerden wint uiteindelijk. De jury bestaat uit verschillende mensen die iets met sport te maken hebben, te weten : wethouder Jan Nederveen, sportshopeigenaar André Vlot en sportjournalist Arco Bomgaars. De sportfoto van het jaar wordt gekozen door fotograaf Richard van den Hoek. De sportpluim wordt uitgereikt aan iemand die veel betekenis heeft gehad voor de Hardinxveldse sportwereld.

Volgens Peter en Miressa is het festival vooral bedoeld om mensen te verbinden: ,,Je ziet dat sport een maatschappelijke en verbindende functie heeft, dat willen we graag laten zien." Vandaar dat het sportgala wordt afgesloten met een borrel waar er naar hartenlust genetwerkt kan worden. Voor Peter en Miressa is het festival nu al een succes: ,,Je leert er zoveel van om zo'n groots evenement te organiseren en het team waar we mee werken is zo gedreven en enthousiast." 

Iedereen is van harte welkom op het sportgala in Sporthal 'de Wielewaal' op woensdag 4 september van 19.00 tot 21.00. De entree is gratis