• SHe Fotografie

Veiligheidsdag zet burger op scherp

H'VELD-G'DAM Op zaterdag 14 september ziet Hardinxveld-Giessendam blauw. Niet van de kou, maar van de hulpdiensten die op de veiligheidsdag laten zien wat ze, samen met de gemeente, in huis hebben. Het Raadhuisplein wordt dé plaats om te weten te komen hoe veilig ons dorp nu is en wat we zelf kunnen doen om het nog veiliger te maken en te houden.

door Suzanne Heikoop

Burgemeester Dirk Heijkoop en Herman Nieuwenhuis, adviseur risico en crisisbeheersing van gemeente Hardinxveld-Giessendam, zijn enthousiast over de veiligheidsdag. ,,Deze dag wordt een spektakel voor jong en oud. De Veiligheidsregio is aanwezig, Politie, Brandweer en Ambulancedienst Zuid-Holland-Zuid. De lokale Reddingsbrigade en het Noodhulpteam van het Rode Kruis sluiten daarbij aan. Buurttoezicht is van de partij en er komt een speciaal XTACY-team. De laatste tijd zijn er een aantal drugs-incidenten in Hardinxveld geweest. Het XTACY-team is vanuit het Openbaar Ministerie opgericht om burgers te helpen met signaleren en melden. Ze hebben geurtjes bij zich die hetzelfde ruiken als drugs. Als men weet hoe drugs ruiken, wordt het makkelijker om deze middelen en de productie ervan te signaleren. De brandveiligwoning is aanwezig om bezoekers bewust te maken van brandgevaar en het plaatsen van brandmelders. Hart4All, het burgeralarmeringssysteem bij reanimaties, komt ook laten zien wat ze doen. Ook gaat er 's morgens een oud inbreker door het dorp. Hij kijkt naar gevaren en probeert misschien ook wel zonder schade ergens binnen te komen. In de middag zal hij een presentatie geven waarin hij laat zien hoever hij is gekomen en wat we kunnen doen om te zorgen dat echte inbrekers niet binnenkomen."

De veiligheidsdag wordt bovenal gewoon een leuke, spectaculaire dag. Daarnaast staat voorlichting hoog in het vaandel. Herman: ,,Eén van de speerpunten van het college is burgerparticipatie; er met elkaar voor zorgen dat ons dorp nog veiliger wordt. Gemeente en hulpdiensten laten zien wat ze samen in huis hebben en bij bezoekers wordt een mindset gecreëerd om zelf bij te dragen aan de veiligheid. Veel mensen denken dat er in Hardinxveld-Giessendam toch niets gebeurt. Daarom gaan we graag met onze inwoners in gesprek te gaan om meer zelfredzame burgers te krijgen. Met elkaar kunnen we werken aan een nog veiliger dorp.

De veiligheidsdag vindt van 10 tot 15 uur plaats op het Raadhuisplein. Om half 11 wordt de dag officieel geopend door burgemeester Heijkoop, om 11 uur geven de hulpdiensten een spectaculaire demonstratie.