• Petra Aangeenbrug schildert graag in zwart- wit- en grijstinten.

    Walter Leendertse

Expressief Hardinxveld: Leren door experimenteren

H'VELD-G'DAM In deze tweewekelijkse rubriek gaat Walter Leendertse op bezoek bij verschillende mensen die (semi) professioneel hun expressie op verschillende manieren uiten. Deze week nemen we een kijkje bij Petra Aangeenbrug, beeldend kunstenaar en workshopleider.

Door Walter Leendertse

Het was uiteindelijk haar studiekeuzetest op de HAVO die de doorslag gaf voor de kunstacademie: ,,Ik dacht altijd dat ik goed kon tekenen, echter ik had nooit vergelijkingsmateriaal. Daar kwam ik op de kunstacademie wel achter, daar leerde ik pas wat écht tekenen inhield" De kunstacademie bracht Aangeenbrug vooral veel creativiteit: ,,Ik werd er echt in het diepe gegooid en moest zelf maar uitzoeken hoe ik mijn kunstwerken moest maken'' Het experimentele gedeelte van de opleiding sprak haar erg aan; ze was was vroeger thuis al vaak bezig met het experimenteren met verschillende materialen: ,,Dan zat ik op mijn slaapkamer stiekem met een waxinelichtje plastic vormpjes om te smelten en te vervormen" glimlacht Aangeenbrug

Op de kunstacademie koos Aangeenbrug de docentenopleiding. ,,Dit leek mij de veiligste opleiding, omdat je bij deze opleiding heel breed wordt opgeleid" aldus Aangeenbrug. De onderwijskundige kant van de opleiding bracht Aangeenbrug in de praktijk door een eigen bedrijfje in verschillende workshops op te starten. ,,Er was totaal geen werk in het onderwijs nadat ik was afgestudeerd, dus besloot ik zelfstandig ondernemer te worden" Ze begon bij een welzijnstichting met het geven van schilder- en tekencursussen, echter haar netwerk groeide gestaag. Inmiddels mag ze Huis "de Merwede", de Ducdalf en de Bibliotheek in Sliedrecht onder haar vaste klanten rekenen.

Dat Aangeenbrug van experimenteren houd, blijkt wel uit de grote diversiteit van workshops die ze aanbiedt: Van schilderen tot boekbinden en van stempelen tot verfbellenblazen. Ze houdt haar creativiteit en kennis vooral op peil via internet: ,,Youtube en Pinterest zijn grote inspiratiebronnen voor me" Haar workshops zijn geschikt voor alle leeftijden en niveau's. ,,De ene keer ben ik aan het stempelen met mensen die eigenlijk niets meer kunnen terwijl ik een andere keer weer een workshop geef op een kinderfeestje."

Naast haar workshops schildert Aangeenbrug vooral realistische schilderijen in zwart-, wit- en grijstinten. ,,Ik houd niet zo van kleur, maar des te meer van de contrasten die je met zwart en wit kunt maken" Haar mooiste herinnering heeft ze aan een muurschildering die ze maakte voor een babykamer: ,,De reacties die ik daarop kreeg waren erg leuk." Een bepaald thema heeft ze niet per se: ,,Ik schilder vaak in opdracht wat de opdrachtgevers graag willen"

Haar grote droom is om ooit nog een keer een eigen atelierruimte te hebben met wellicht een galerie om te exposeren. Daarnaast zou ze wel wat meer in het onderwijs willen werken: ,,Toevallig val ik sinds een aantal weken in op een school in Alphen aan de Rijn en bevalt me prima, ik hou ervan om mensen iets aan te leren!"

Kijk voor meer info over de schilderijen en/of workshops van Petra Aangeenbrug op: https://www.facebook.com/PetraAangeenbrug1/