• Bastiaan van der Pijl achter het Haupwerkorgel in zijn muziekkamer

    Walter Leendertse

Expressief Hardinxveld: Muziek als medicijn

H'VELD-G'DAM In deze tweewekelijkse rubriek gaat Walter Leendertse op bezoek bij verschillende mensen die (semi) professioneel hun expressie op verschillende manieren uiten. Deze week nemen we een kijkje in de muziekkamer van organist/dirigent én apotheker Bastiaan van der Pijl voor wie het christelijk geloof een belangrijke drijfveer is bij het musiceren.

door Walter Leendertse 

Het begon allemaal ooit met een speelgoedkeyboardje dat Van der Pijl voor zijn vijfde verjaardag kreeg: ,,Mijn ouders merkten dat ik liedjes die ik hoorde en kon zingen op mijn keyboardje na kon spelen." Hij ging op zesjarige leeftijd op orgelles bij de vermaarde organist en dirigent Frans van Tilburg van wie hij veel leerde.

Doordat hij vanaf zijn elfde jaar in de kerk speelde en zo langzaamaan ook bij verschillende koren als begeleider actief was, werd hij ooit een keer gevraagd om in te vallen voor een bevriende dirigent. Van der Pijl nam de uitdaging aan en is sindsdien niet meer gestopt met dirigeren. Tóch is het een bewuste keuze geweest om het dirigeren en musiceren als een 'erg uit de hand gelopen hobby' te zien. ,,Ik heb nog wel getwijfeld over het conservatorium maar koos ervoor om apotheker te worden met een grote passie voor muziek. Het voordeel hiervan is dat ik musiceren als hobby kan blijven zien en er voor mijn broodwinning niet van afhankelijk ben," aldus Van der Pijl. Inmiddels is hij dirigent van 3 verschillende koren en volgde hij verschillende dirigentenworkshops. ,,Tegelijk bezocht ik veel concerten en repetities waar ik veel leerde van collega's," vertelt Van der Pijl. ,,En ik kreeg veel tips van Frans van Tilburg."

Wanneer hem de keuze gesteld zou worden tussen organist of dirigent, zou hij na lang overwegen voor het dirigentschap kiezen: ,,Vaak zit je als organist in je eentje achter het orgel terwijl ik juist geniet van het groepsproces van een koor; je klinkt als verschillende individuen op een gegeven moment als een harmonische eenheid. Dat geeft een kick!" Daarnaast heeft Van der Pijl veel mooie herinneringen aan de optredens met zijn koren: ,,De concerten met Kinga Bán (zangeres van Sela, is ernstig ziek red.) die voor mij erg speciaal en inspirerend waren, de cd-opnames met jeugdkoor 'Op weg', het kerstconcert met Idols-winnares Nina den Hartog...." Naast de drie gospelkoren die hij op dit moment dirigeert zou hij ooit graag nog iets klassiekers doen: ,,Ik houd erg van Bach en Engelse koormuziek"

Ondanks dat het vak van apotheker en dirigent mijlenver uit elkaar lijken te liggen ziet Van der Pijl wel een aantal overeenkomsten. Als het gaat om ademhalingsoefeningen bij één van zijn koren kan hij putten uit zijn kennis die hij gebruikt bij oefeningen voor astmapatiënten. Daarnaast ziet hij nog een andere overlap: ,,Bij muziek zie je dat mensen geraakt worden wanneer het gaat over leven en dood, dat zie ik ook terug in mijn werk als apotheker. Bij iemand die niet lang meer te leven had kwam ik langs voor een medicatiegesprek; uiteindelijk waren we muziek aan het uitzoeken voor de begrafenis." Bij één van zijn bezoeken belandde hij zelfs achter het orgel: ,,Ach, soms hebben mensen meer baat bij een stuk muziek dan bij hun medicijnen."