• Natuurfilmer Stijn Philips wil mensen graag enthousiasmeren voor de Alblasserwaardse natuur

    Stijn Philips

Film over Alblasserwaard in de maak

H'VELD-G'DAM Een jaar geleden lag natuurfilmer Stijn Philips urenlang in de polder om het gedrag van hazen in de de paringstijd, de zogeheten rammeltijd, vast te leggen. Het werd een groot succes: de film werd genomineerd voor het Wildlife Film Festival Rotterdam. ,,Ik kreeg veel positieve reacties op de film en dat smaakte naar meer", vertelt Philips. ,,De Alblasserwaard heeft nog zoveel nieuwe pareltjes om te laten zien!"

door Walter Leendertse

Voor de -van oorsprong Giessenburgse- Philips was de Alblasserwaard een erg logische keus: ,,Ik ken het terrein erg goed." Na het maken van 'Rammeltijd' werd Philips zó enthousiast dat hij plannen maakte voor een nieuwe, langere film over onder andere de Avelingen, de Donkse Laagten en de Kinderdijkse polders. Daarbij wil hij graag het beeld van de oud-Hollandse polder schetsen. ,,Ik wil graag laten zien dat er nog heel veel relatief onbekende dieren, zoals de purperreiger en de heikikker, in de Alblasserwaard aanwezig zijn, maar ook dat er veel bekende dieren zijn die opvallend en verrassend gedrag vertonen." Extra aandacht wil Philips vragen voor de grutto: ,,Nederland is een echt gruttoland echter het gaat nog steeds niet erg goed met de grutto, dus die zal zeker te zien zijn."

Inmiddels is Philips druk bezig met het voorbereiden van de opnames. ,,Ik ben in dit stadium vooral bezig met het overleggen en informatie te vergaren." Philps werkt vooral samen met Staatsbosbeheer en de Natuur- en Vogelwacht Alblasserwaard. ,,Van de mensen van de Natuur- en Vogelwacht leer ik veel. Zij weten exact waar welke dieren te vinden zijn. Het leuke is dat iedereen die ik spreek erg enthousiast is en graag zijn of haar medewerking wil verlenen."

Om de film te bekostigen is Philips sinds afgelopen maandag een crowdfundingsactie op internet gestart. ,,Voor natuurfilmers zijn eigenlijk niet echt subsidiepotjes beschikbaar. Vandaar dat ik een crowdfunding ben gestart via 'Voor de kunst'." Crowdfunding is een relatief nieuwe manier om geld te genereren voor een project door veel kleine bedragen te verzamelen. Afhankelijk van de hoogte van het bedrag stelt de vrager een tegenprestatie ter beschikking. In het geval van Philips is dat bijvoorbeeld een kaartje voor de filmpremière bij een wat kleiner bedrag en een middag meelopen met Philips bij een hoger bedrag. Ook bedrijven kunnen sponsoren met als tegenprestatie dat hun naam prominent aan net begin of eind van de film wordt genoemd. Het doelbedrag voor dit project is 9500 euro. ,,Het mooie van 'Voor de kunst' is dat, wanneer het doelbedrag niet wordt gehaald, je netjes je bedrag teruggestort krijgt." aldus Philips. ,,Uiteraard hoop ik dat er genoeg animo voor is en dat het doelbedrag vóór 14 februari gewoon binnengehaald wordt! Ik wil niets liever dan mensen enthousiasmeren over de natuur in onze mooie Alblasserwaard, daar ga ik keihard mijn best voor doen!"

Wilt u ook doneren? Ga dan naar www.voordekunst.nl en typ in het zoekscherm "film over Alblasserwaard" of google "Stijn Philips Alblasserwaard"