• Aart Vermeij

'Gelukkig konden we naar Hardinxveld'

H'VELD-G'DAM In Het Kompas Hardinxveld-Giessendam om de week aandacht voor een medeburger uit Hardinxveld-Giessendam: Ha-Gi Medeburger. In deze rubriek maakt de lezer nader kennis met inwoners uit Hardinxveld-Giessendam die niet geboren zijn in Nederland. Deze rubriek wordt om de andere week verzorgd door Aart Vermeij. Deze week het verhaal van de negenjarige Sofia Teumzgi uit Eritrea.

Wanneer en waar ben je geboren?

De geboortedatum van mij en al mijn 5 zussen en broer is 1 juli, omdat de maanden en dagen niet precies bekend waren, maar natuurlijk wel allemaal in een ander jaar. Ik in 2008. De geboorteplaats is Omhajer in Eritrea.

Wanneer ben je hier gekomen?

Mijn oudste zus woonde al in Hardinxveld en wilde dat wij ook kwamen. Wij zijn toen op 9 juli 2016 met het vliegtuig naar Nederland gekomen. Samen met mijn papa en mama, 4 zussen en mijn broer.

Toen je in Nederland aankwam, ging je toen direct naar je zus in Hardinxveld?

Nee, toen we in Amsterdam landden, moesten we eerst naar Ter Apel en daarna naar Grave. Gelukkig konden we toen naar Hardinxveld, waar ons huis al klaarstond. Veel mensen hadden samen met mijn zus er al voor gezorgd.

Er zijn vast wel een paar verschillen tussen Eritrea en Nederland, kun je er een paar noemen?

Ja, bijvoorbeeld het huis. In Eritrea hadden we een huis, gemaakt van een soort kleiblokken. Deze werden gemaakt van zand/klei en water. Allemaal van die opgestapelde blokken. In dat huis was één ruimte waar we ook sliepen. En bovenop ons huis en van de huizen om ons heen stond een kruis. Het kruis van de Here Jezus.

En buiten maakte mama het eten klaar. Van die koeken met in het midden vlees erop. Ook dronken we melk, maar wel altijd warm. De koffie wordt daar anders klaargemaakt dan in Nederland. Mama heeft dat pas laten zien hoe dat in Eritrea gebeurt in het Museum De Koperen Knop. (Culturele dag )

Wat vind je moeilijk in Nederland?

Taal vind ik moeilijk, vooral het schrijven, praten vind ik makkelijker.

Wat vind je bijzonder/mooi in Hardinxveld?

Ik vind Hardinxveld gewoon leuk en mooi.

Wat mis je hier?

Mijn 4 vriendinnen uit Eritrea.

Zou je wel iemand willen helpen?

Ik help mama soms met de tafel schoonmaken en met het eten koken.

Waar kom je regelmatig?

Ik zit op de Ichthusschool, daar heb ik het goed naar mijn zin. Ik heb daar ook een aantal vriendinnen en één vriend. Een paar keer in de week ga ik met mijn broer naar de taalschool.

Ook kom ik wel eens bij deelcafé De Buurman, een paar weken geleden ben ik in de kerk De Bron geweest met Adrie, want daar hebben ze elke maand kinderwerk.

Heb je nog een hobby of doe je aan sport?

Ja, ik zit op zwemles en natuurlijk gymmen op school. Maar ook korfballen en voetballen lijkt me heel leuk. Dat heb ik nog nooit zelf gedaan.

Wat zou je later willen worden?

Ik wil dokter worden, maar niet in een ziekenhuis.

Welke talen spreek je? Je kunt al aardig wat in het Nederlands met ons praten.

Ik spreek Tigrinya en Arabisch, maar ik kan het niet schrijven. En nu Nederlands, ik kan steeds beter praten en ook Nederlands schrijven.

Zou je hier altijd willen wonen?

Dat weet ik nu nog niet.