• BDUmedia

Gemeente komt verwarde mensen te hulp

H'VELD-G'DAM Overlast door verwarde personen vormt landelijk een steeds groter probleem. Ook Hardinxveld-Giessendam heeft ermee te maken. Hulp is lastig, omdat ze veelal buiten het bereik van de professionele zorg vallen. Ze belanden daardoor vaak tussen wal en schip. Om verwarde mensen beter te kunnen ondersteunen start Hardinxveld een proef die een jaar duurt. Vijf mensen met verward gedrag worden die periode intensief begeleid.

door Ward den Besten

Een begeleidster uit het Sociaal Team, die ervaring heeft met de problemen van verward gedrag, zal de vijf mensen bijstaan. De verwarde personen laten zich vrijwillig helpen. Er komt geen dwang bij kijken, verzekert wethouder Trudy Baggerman. Hoe het traject eruit komt te zien, zal per persoon verschillend zijn. ,,Het is vooral maatwerk'', zegt Baggerman. Een persoonlijk plan moet daarbij helpen.

Met de pilot wil de wethouder voorkomen dat de problemen rond verward gedrag van deze personen verergeren. ,,Het is een 'hot', maar ook een oud thema'', zegt Baggerman. Ze geeft aan dat van een dorp als Hardinxveld vaak gezegd wordt dat deze problematiek er niet speelt. Maar volgens Baggerman klopt dat beeld niet.

De doelgroep zijn mensen die psychische problemen, een verslaving, schulden of een licht verstandelijke beperking hebben. Ze worden niet begeleid via beschermd wonen, omdat de klachten (nog) niet groot genoeg zijn. Van de vijf die meedoen hebben sommigen bijvoorbeeld een beginnende vorm van dementie.

Het gaat ook niet per se om het beter maken, ,,want dat gaat vaak ook niet''. Het is vooral de excessen proberen te voorkomen, aldus Baggerman. ,,En accepteren dat ze anders zijn.'' Door preventief te werk te gaan hoopt ze op de lange termijn duurdere zorg te voorkomen. ,,Want zo simpel is het ook.''

De ervaringen met de pilot worden met gemeenten uit de regio gedeeld. Vanaf volgend jaar oktober zijn gemeenten namelijk zelf verantwoordelijk voor inwoners met verward gedrag. Met de proef probeert Hardinxveld daar alvast invulling aan te geven.