• Burgemeester Dirk Heijkoop in actie voor het animatiefilmpje dat werd gemaakt voor de verkiezingen.

    Gemeente Hardinxveld-Giessendam

Gemeente maakt animatie voor verkiezingen

H’VELD-G’DAM In een nieuwe video van de gemeente Hardinxveld-Giessendam roept een geanimeerde burgemeester Dirk Heijkoop inwoners op om woensdag 21 maart te gaan stemmen. Jesse Boom (35) van Boomanimatie maakte de video. ,,Het was een erg leuke opdracht, doordat ik er veel kanten mee op kon en het een actueel onderwerp is uit mijn eigen dorp.”

Boom maakt al zo’n tien jaar animaties en illustraties. Op de kunstacademie koos hij voor de richting animatie en al snel ging hij aan de slag als freelancer. ,,In het begin maakte ik vooral educatieve games, maar later heb ik bijvoorbeeld ook een bioscoopfilm gemaakt en meegewerkt aan een serie voor RTL7.”

In de afgelopen jaren focuste hij vooral op kinderen; tekenfilms en uitleganimaties. ,,Ik vind het boeiend om kinderen dingen te leren, bijvoorbeeld op taalgebied. Ook heb ik met de Radboud Universiteit samengewerkt en daarvoor interactieve animaties ontworpen. Het is leuk om van het begin tot het einde bij zo’n proces betrokken te zijn. Ik kan er veel van mijn creativiteit in kwijt.”

EEN GEANIMEERD KARAKTER De video die hij voor de gemeente maakte begint, net als de nieuwjaarsspeech van eerder dit jaar, met de burgemeester die achter zijn bureau zit.

Heijkoop geeft aan dat de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart eraan komen. Ook zegt hij dat hij heel 'geanimeerd' over de verkiezingen kan vertellen en springt uit het raam van zijn kantoor. Hij verandert in een geanimeerd karakter en belandt in het verkiezingsland van Hardinxveld. Daar staat hij ineens tussen zes borden van de lokale politieke partijen: CDA, ChristenUnie, Jezus Leeft, Partij van de Arbeid, SGP en de T@B. Hij geeft aan dat de inwoners goed begrijpen dat stemmen belangrijk is. De opkomst ligt in Hardinxveld met 71% namelijk veel hoger dan het landelijk gemiddelde van 54%.

Na een uitleg over de gemeenteraadsverkiezingen roept de burgemeester inwoners op om zich goed te laten informeren. Dat kan bijvoorbeeld tijdens het lijsttrekkersdebat van 8 maart om 18.00 uur in de raadszaal (van het gemeentehuis). Ook zijn er twee politieke markten in het dorp: op zaterdag 10 maart bij Den Bogerd in Beneden-Hardinxveld van 10.00-14.00 uur en op vrijdag 16 maart op de markt in Boven-Hardinxveld van 13.00-17.00 uur.

CONTROLE En Boom? Die gaat rustig verder met zijn activiteiten. ,,Ik ben al gauw drie tot vier weken bezig met een animatie, maar ik vind tekenen heerlijk. Ik kan alles en heb zelf de controle over wat ik maak. Hoewel ik het gaaf vond om eerder mee te werken aan een bioscoopfilm en een serie, focus ik nu vooral op de wat kleinere animaties. Dan heb ik zelf lekker veel inbreng.”

De verkiezingsanimatie is te zien op de sociale mediakanalen van de gemeente Hardinxveld-Giessendam en op de website van Het Kompas Hardinxveld-Giessendam.