• Archief BDUmedia

Gemeente start proef Buurt Bestuurt

H'VELD-G'DAM Om inwoners meer invloed te laten uitoefenen op hun directe leefomgeving start de gemeente een nieuwe pilot. Het project Buurt Bestuurt zoals de naam luidt moet inwoners stimuleren om zelf aan de slag te gaan de veiligheid en leefbaarheid van hun wijk. Inwoners mogen daarbij op wijkniveau bepalen welke zaken er moeten worden aanpakt. De gemeente zal buurtbewoners daarin enkel faciliteren.

door Ward den Besten

De proef wordt gehouden in Boven-Hardinxveld. Daarvoor wordt op 15 november een informatiebijeenkomst georganiseerd in partycentrum 't Hart aan de Nassaustraat. Volgende week krijgen inwoners van Boven-Hardinxveld daarvoor een uitnodiging op de mat.

De bijeenkomst is vooral bedoeld om bewoners kennis te laten maken met het concept Buurt Bestuurt, dat in sommige andere gemeenten al van de grond is gekomen. Onder meer Hans Hoekman, een van de bedenkers van Buurt Bestuurt, zal die woensdag vertellen wat het precies inhoudt. De gemeente hoopt dat na afloop een bewonerscomité opgericht wordt die hiervan werk wil maken.

Het is aan de bewoners om te bepalen wat een wijk nodig heeft, legt burgemeester Dirk Heijkoop uit. Wat kunnen ze daarvan zelf oppakken en waar moet worden samengewerkt met bijvoorbeeld de gemeente, de reinigingsdienst of met bijvoorbeeld Servanda? ,,We willen een open gesprek aangaan'', aldus Heijkoop die benadrukt dat de gemeente alleen een faciliterende rol heeft. ,,De belangrijkste uitdaging voor ons is: bemoei je er niet mee.''

Een zak met geld ligt niet gelijk op tafel, laat Heijkoop weten. Wel is de gemeente bereid om te kijken naar wat de mogelijkheden zijn. De pilot in Boven-Hardinxveld duurt in principe twee jaar. Maar als blijkt dat inwoners actief ermee aan de slag gaan, kan in de andere wijken het concept al eerder worden uitgerold.