• Archief BDUmedia

Gemeenteraad kritisch over nieuwe subsidiebeleid

H'VELD-G'DAM Nadat twee weken geleden alle verenigingen en organisaties waren uitgenodigd om te praten over het nieuwe subsidiebeleid, was het vorige week donderdag de beurt aan raadsleden om zich te buigen over de Maatschappelijke Agenda (MAG), zoals de nieuwe werkwijze voor subsidieverlening is komen te heten. Het beleid is er nog niet doorheen. Tijdens de raadsvergadering werden de raadsleden geïnformeerd en konden zij kanttekeningen plaatsen.

door Ward den Besten

De prangende vraag bij raadsleden was voornamelijk hoe de pot met geld van ruim 1,3 miljoen euro aan subsidiegelden in de toekomst wordt verdeeld. De gemeente is voornemens maatschappelijke thema's op te stellen en daaraan globale doelstellingen te hangen. Verenigingen en organisaties kunnen zich aanmelden als zij gezamenlijk een activiteit willen organiseren, waarvan zij denken dat die helpt de doelen te realiseren. Het is echter niet duidelijk welke thema's er precies komen, laat staan hoeveel geld elk thema krijgt. Wethouder Trudy Baggerman, die verantwoordelijk is voor het nieuwe subsidiebeleid, moest het antwoord op de bovengenoemde vraag dan ook schuldig blijven.

De gemeenteraad liep niet meteen over van enthousiasme. Die had in 2013 besloten om het huidige subsidiebeleid op de schop te nemen en bezuinigingen door te voeren. Door de decentralisaties is het de voorgaande jaren daar niet van gekomen. De wethouder gaat ervan uit dat op deze manier eindelijk geld vrijkomt voor maatschappelijke activiteiten die anders geen recht hebben op subsidie. ,,Het is het een beetje een vrij beleid, als ik het goed begrijp?'', concludeerde Peter aan de Wiel van ChristenUnie na de presentatie. Zijn partijgenoot Joop Evertse vindt daar haken en ogen aan zitten. ,,Het is goed dat u vertrouwen heeft, maar u moet niet te goed van vertrouwen zijn'', zei de burgerraadslid tegen de wethouder, die zich druk maakt over het juridische aspect. Hij voorziet problemen als instanties die altijd subsidie hebben gekregen, opeens geen geld meer ontvangen.

Voor Johan van Wijngaarden van de TAB is dat ook reden om extra te benadrukken dat er goed over het nieuwe beleid moet worden gecommuniceerd. ,,We moeten een schokeffect voorkomen'', aldus de raadsheer. PvdA-voorman Niek Verkaik, sluit zich daarbij aan en pleit voor een overgangsfase. ,,Het komt op mij over alsof er alleen maar dingen goed kunnen gaan, maar daar wordt de situatie mee overschat'', zei SGP-raadslid Jan Noordzij, die met die woorden de wethouder terug naar de tekentafel stuurde. In september wordt het onderwerp opnieuw behandeld.