• Aart Vermeij

Gerrit: 'Ze hangen om je nek'

H'VELD-G'DAM Vrijwilligers zijn onmisbaar in de samenleving. Ook in Hardinxveld-Giessendam wordt er veel werk door hen verricht. Aart Vermeij spreekt om de week met één van deze mensen. Deze week Gerrit Dubbeldam.

door Aart Vermeij

Hoe is uw naam, wanneer en waar bent u geboren?

Gerrit Dubbeldam en ben geboren op 15 maart 1958 in Hardinxveld.

Waar doet u vrijwilligerswerk?

Bij Stichting Syndion locatie Notarisappel, Notarisappel 1 in Hardinxveld-Giessendam en voor de Stichting Samen voor Syndion.

Wanneer is de Stichting opgericht?

Stichting Syndion is opgericht in 1967 en gestart met een woonlocatie in Dordrecht. Inmiddels zijn er meer dan 70 woon- en werkplekken over de hele regio verspreid. Locatie Notarisappel is er één van en bestaat nu 8 jaar, terwijl de stichting Samen voor Syndion recent is opgericht.

Wat wordt er gedaan?

De Stichting draagt zorg voor mensen- jong en oud – met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Kleinschalige woonvormen, rekening houdend met de wensen en mogelijkheden van de cliënten, worden er opgezet. Zoals de woonzorg Notarisappel waar volwassenen wonen en iedereen zijn eigen appartement heeft. Stichting Syndion zorgt bovendien voor dagbesteding. Op verschillende werkplekken kan men naar gelang de potentie van de bewoner terecht in de tuin, op het atelier, de houtbewerking, in de keuken en bakkerij. De producten vinden o.a. hun weg naar de winkels Goedpunt en De Hoef of in de lunchroom de Soete Hoeffe in Giessenburg. Vanwege de druk bezette medewerkers zijn vrijwilligers ook in de Notarisappel van cruciaal belang. Op zondag komen er die een lunch verzorgen voor de bewoners, of onderneemt iemand één op één iets met een cliënt. Evenzeer worden zij die aardig zelfstandig hun potje kunnen koken ondersteund door een vrijwilliger. Op verschillende terreinen kun je dus als zodanig bij ons aan de slag.

Wat is uw taak hier?

Ik ben als vrijwilliger gevraagd om op locatie Notarisappel leuke activiteiten op vrijdagavond te ondernemen. B.v. naar Intratuin, het winkelcentrum of een uurtje wandelen net naar gelang de mensen op dat moment leuk vinden. We sluiten dit dan af met koffiedrinken en eventueel nog een spelletje. De cliënten vinden het op een gegeven moment ook fijn naar hun eigen appartement te gaan. Om de andere week rijd ik een aantal mensen naar de scouting A15 De Blauwe Vogels wat in 2014 speciaal opgericht is voor mensen met een verstandelijke beperking. Bovendien zorg ik voor het rooster voor de vrijwilligers die hier ook aan meedoen. Op deze locatie ben ik een uur of twee per week werkzaam.

De stichting Samen voor Syndion waarin ik zit, is recent opgericht om een financiële injectie te geven waar de zorgbijdrage ontoereikend is en dit geldt Syndion breed. Hierin participeren onder meer particulieren en bedrijven met een hart voor onze doelgroep en de Rabobank. We zijn aan het contacten leggen met andere bedrijven die hier ook voor open staan.

Hoelang doet u vrijwilligers werk bij Stichting Syndion?

Al 29 jaar doe ik dat en heb inmiddels verschillende petten opgehad, waaronder: ouderraadslid, voorzitter, secretaris, in lokale sectorraad en 23 jaar in de cliëntenraad.

Wat is er mooi aan het werk in de Notarisappel?

Je krijgt zo ongelooflijk veel energie van de cliënten. We zijn weleens gaan varen in de Biesbosch, naar een kinderboerderij of uit eten geweest. Ze hangen om je nek om je te bedanken en zijn ook zo gauw tevreden. Bovendien koppel je terug naar medewerkers wat je bevindingen zijn, dat geeft ook een goed gevoel er samen voor hen te zijn.

Wat is er moeilijk aan dit werk?

Eerlijk en consequent te zijn naar de bewoners toe.

[Waarom koos u juist voor dit vrijwilligers werk?

Onze zoon Leon van 30 heeft het syndroom van Down, dan rol je vanzelf in dit circuit. Al vond ik het altijd al fijn mensen te helpen, dienstbaar zijn zat er al vroeg bij mij ingebakken.

Meestal moet er samengewerkt worden, hoe gaat dat?

Als vrijwilligers met elkaar over het algemeen goed, we hebben als zodanig tweemaal per jaar een bijeenkomst met de coördinator. Je kunt dan zeggen wat er bij je leeft wat dit werk betreft en wat je wensen zijn. Er wordt echt naar ons geluisterd!

Hoe lang hoopt u dit werk nog te doen?

Zolang ik gezond blijf. Ook als ik met pensioen ga hoop ik er mee door te gaan,

Heeft u nog hobby's?

Ik houd van kamperen, fietsen en modelbouw, al heb ik daar niet veel tijd voor. Knutselen in en om mijn huis en soms hier, hoort tot mijn favoriete werkzaamheden.

Doet u betaald werk en wat bent u van professie?

Ik werk 18 jaar bij Insigne in Bleskensgraaf, nadat Bakkerij Vogel in Oud-Alblas waar ik eerst werkte, verkocht werd. Als algemeen monteur ben ik er voor zowel storingen als onderhoud. Mijn werk is echt mijn hobby.