• Walter Leendertse

Gestileerde werkelijkheid

Expressief
Hardinxveld

H'VELD-G'DAM In deze tweewekelijkse rubriek gaat Walter Leendertse op bezoek bij verschillende mensen die (semi)-professioneel hun expressie op verschillende manieren uiten. Vandaag duiken we in de gestileerde werkelijkheid van binnenhuisarchitect en illustrator Tessa Besems.

Tessa hield altijd al van knutselen, tekenen en schilderen: ,,Ik denk dat ik dat heb doorgekregen van mijn opa, hij was altijd al bezig met tekenen en schilderen. Ik kan met hem goed praten en van gedachten wisselen als het om creatieve en kunstzinnige dingen gaat." Daarnaast had Tessa schilder- en tekenles bij kunstenares Wijnie Heikoop. Het was dus logisch dat ze na haar middelbare school iets creatiefs zou gaan doen. Na wikken en wegen werd het uiteindelijk Nimeto in Utrecht.

Bij Nimeto volgde ze de opleiding Vormgeving Ruimtelijke Presentatie en Communicatie. Bij deze opleiding kwam ze erachter dat haar kracht lag bij het interieurs ontwerpen en inrichten. Omdat ze nog lang niet uitgeleerd was, plakte ze er een HBO-studie interieurarchitectuur achteraan. ,,Ik wilde vooral technisch goed worden," vertelt Tessa. ,,Vandaar dat ik voor een kunstacademie in Mechelen koos. Ik vond de kunstacademies in Nederland veel te zweverig in minder praktisch." Haar kennis zet ze nu in bij Mars interieurarchitecten waar ze interieurs ontwerpt voor met name bedrijven. Zelf omschrijft ze haar eigen favoriete stijl als ,,warm Scandinavisch". Het leuke is dat dat onbewust ook terugkomt in haar tekeningen: ,,Het zijn veelal tekeningen met pastelkleuren en niet al te felle kleuren."

In Mechelen leerde Tessa vooral met een esthetisch oog naar de wereld te kijken. ,,Ik neem alles tot in de details in me op en zie overal wel een nieuw idee of concept in. Overal zijn lijnen en composities aanwezig die mij inspiratie geven." Dat gevoel voor detail komt ook tot uiting in haar pentekeningen die ze inkleurt met aquarelverf. ,,Ik maak graag stillevens die lijken te zijn ontstaan uit willekeurige voorwerpen, echter ik denk altijd goed na over de compositie en rangschikking." Daarnaast probeert ze zich ook weer niet té veel te houden aan compositorische wetten. ,,Ik probeer het altijd op gevoel te ordenen waardoor er ook altijd een stukje toevalligheid in zit. Je zou het een gestileerde werkelijkheid kunnen noemen." Ook haar liefde voor interieur is duidelijk zichtbaar in de kleine kunstwerkjes. Naast de mini-stilleventjes schildert ze namelijk ook series met onder andere designklassiekers. ,,Ik maakte ooit een poster voor mezelf met verschillende stoelen uit de designgeschiedenis. Dat was zo leuk om te doen dat ik inmiddels al meer series heb gemaakt."

Inmiddels zijn de tekeningen van Tessa te koop op Instagram, in de concept store van de Swan Market in Rotterdam en bij de SHPPR in Rotterdam. Daarnaast krijgt ze ook steeds meer verzoeken van mensen die om bijvoorbeeld geboortekaartjes te ontwerpen: ,,Het is leuk wanneer mensen je werk herkennen en graag willen dat je iets speciaals voor hen maakt," aldus Tessa. Voor de toekomst heeft Tessa in ieder geval twee dingen op haar verlanglijstje staan: ,,Ik wil graag wandtekeningen gaan maken in dezelfde stijl als mijn pentekeningen en het lijkt me nog een keer fantastisch om een kinderboek te illustreren." Kijk voor info op Instagram: @tessabesems.