• De Koperen Knop organiseert een cultuur- en historiedag in de koperen knop, met onder andere pappelelwedstrijden.

    Suzanne Heikoop | SHe Fotografie
  • Suzanne Heikoop | SHe Fotografie
  • Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

HAGI festival is voor het hele dorp

H'VELD-G'DAM Na het succes van het HAGI festival in 2017, toen ons dorp 60 jaar bestond, hebben de toenmalige organisatoren de handen weer ineen geslagen. Van 4 tot en met 7 en 26 september zijn er diverse activiteiten voor en door het dorp.

door Suzanne Heikoop

Het HAGI festival wordt georganiseerd door HAGI events, wat een samenvoeging van diverse partijen is. Sander aan de Wiel en Iris van de Giessen van het 4Span zijn de kartrekkers van de muziekevenementen, Peter Kamsteeg regelt het sportgala, Rob den Breejen, Wim van Dijk en zijn dochter Miressa vertegenwoordigen onder andere de ondernemers, Museum De Koperen Knop zet cultuur op de kaart. Ook de gemeente zit aan tafel en De Donk Ministries is, na het succes van de christelijke activiteiten rond Koningsdag, ook aangeschoven. ,,Zo zie je dat het festival niet alleen voor, maar ook door het dorp georganiseerd wordt. We proberen alle aspecten van de samenleving te laten raken.", vertelt Wim van Dijk. ,,Heel veel partijen doen belangeloos hun best om er een succes van te maken."

Het programma begint woensdagmiddag 4 september. Sander aan de Wiel: ,,Dan vindt het kinderfestival in de Wielewaal plaats. Kidz-DJ start om 14.00 uur en de grote Ernst, Bobbie en de rest-show volgt. Rond 15.30 uur is het programma afgelopen. Kaartjes zijn 5 euro, inclusief een drankje en wat lekkers." Daarna wordt de zaal snel omgebouwd voor het Sportgala. Peter Kamsteeg: ,,Op deze feestelijke en dynamische avond willen we de sportprestaties, het sportaanbod en de sportbeleving zo breed mogelijk presteren en een aantal mensen daarbij in het zonnetje zetten. De avond wordt aan elkaar gepraat door oud-schaatsster Barbara de Loor. Sporters van alle leeftijden, teams, coaches en vrijwilligers kunnen tot 1 juli op de site worden aangemeld voor de sportverkiezingen. Ook als ze niet aan een vereniging gebonden zijn. Om 19.00 uur gaat de Wielewaal open, we starten een kwartier later."

Op donderdagavond 5 september vindt, na het succes rond Koningsdag, wederom het Crown Event plaats. Leo van Wijngaarden van de Donk Ministries vertelt: ,,We kregen zoveel positieve reacties op de feesttent, dat was overweldigend. Op deze avond gaan we iets nieuws proberen. Er zijn een handvol christelijke artiesten geboekt, waaronder Psalm Project, Insalvation, Gerald Troost, Hanne de Vries, Paulina Zoetebier en Sharon Kips. Die zingen allemaal drie nummers en zullen tussendoor en op het einde ook met elkaar optreden. Een media artist zal beeld en teksten op het scherm projecteren. Het genre is breed en het concept is helemaal nieuw, waardoor we veel mensen aan hopen te spreken. De artiesten zelf zijn in elk geval al razend enthousiast. De deuren gaan open om 19.30 uur. Kaartjes zijn al te koop via www.crownevent.nl, de kosten zijn deze maand nog 15 euro, daarna 17,50. Groepstickets vanaf 10 kaarten zijn te koop voor 13,50 per stuk."

Vrijdagavond 6 september gaan de voetjes van de vloer bij Freaky Friday; een danceavond met onder andere Q-Music The Party, Maan en Bizzey. De deur gaat open om 20.00 uur en kaartjes zijn 15 euro in de voorverkoop.

Zaterdag 7 september staat in het teken van cultuur. De Koperen Knop organiseert een cultuur- en historiedag in de koperen knop, met onder andere pappelelwedstrijden onder de titel 'Van Noordenne Glas Open' en een multiculturele markt met eten, drinken en cultuur van oorspronkelijke en nieuwe Hardinxveldse inwoners. Aanmelden voor het kampioenschap pappelellen en eventueel een kraam op de multiculturele markt kan via koperenknop@koperenknop.nl.

Zaterdagavond mogen de keeltjes weer geschraapt worden. De Wielewaal gaat om 20.00 uur open voor een avond met een Hollands tintje! Onder andere Henk Dissel, Xander de Buisonjé, Jeroen van der Boom en DJ Thomas treden op. Kaarten zijn 15 euro in de voorverkoop.

Een paar weken later, op donderdag 26 september, wordt de ondernemerskant van Hardinxveld uitgelicht. Rob den Breejen vertelt: ,,Eén van de grote successen van het vorige HAGI festival was het business event. Ook deze keer zetten we om 16.00 uur de deuren van Kampanje open. Op dit HAGi-RABO business event hopen we lekker te borrelen en netwerken, maar niet alleen voor onszelf. Aan de bijeenkomst is een goed doel gekoppeld; Support Casper. Het team van dokter Casper van Eijk onderzoekt en bestrijdt alvleesklierkanker. De arts komt zelf ook spreken en neemt een bekende supporter mee. Naast sponsorgeld hopen we ook een mooie opbrengst van een veiling te kunnen overhandigen." Niet iedereen kan tijdens het event zomaar bij Kampanje binnen wandelen. ,,We werken met een uitnodiging. Alle bedrijven die het HAGI festival sponsoren, krijgen er eentje in de bus. Sponsoren hoeft niet duur te zijn, op de website van HAGI events zijn een aantal sponsorpakketten uitgelicht."

Kaarten voor alle muziekevenementen met uitzondering van het Crown Event, zijn vanaf 21 juni verkrijgbaar via de website: www.hagi-events.nl. De voorverkoopadressen zijn Foyer de Wielewaal, Cafetaria Wielwijk, VV Hardinxveld, Café het Peultje en Tapperij Damrak. In verband met NIX18 worden aan de deur alleen originele identiteitsbewijzen geaccepteerd, kopietjes of foto's ervan worden geweigerd. Geen bandje = geen alcohol!