• 2017-06-27 17:04:33 DEN HAAG - Leraren demonstreren op het Malieveld voor meer salaris en minder werkdruk in het primair onderwijs. ANP MARTIJN BEEKMAN

    Martijn Beekman

Handen uit de mouwen tijdens staking

H'VELD-G'DAM Geen Malieveld of opruimen op school, maar een paar uur aan de slag in de zorg. Een groep leerkrachten van basisschool de Driemaster in Hardinxveld steekt de handen uit de mouwen tijdens de stakingsdag van het basisonderwijs.

door Simon Fousert

Aanstaande donderdag wordt in heel het land door leerkrachten en medewerkers in het basisonderwijs gestaakt. Zo wordt in het Zuiderpark in Den Haag is een bijeenkomst georganiseerd. Ook veel Hardinxveldse scholen doen mee, waaronder de Ichthusschool, De Regenboog, de Rehobothschool, OBS Merwedeschool en OBS de Driemaster. De kinderen zijn de hele dag vrij.

Bij De Driemaster gaat men juist op deze stakingsdag - die niet toevallig gelijk valt met de dag van de leraar - aan de slag. Een deel van het team gaat voor een protestactie naar Den Haag, maar een ander deel van de medewerkers kiest ervoor om de handen uit de mouwen te steken. ,,We willen solidair zijn met een sector die net als het onderwijs veel werkdruk kent: de zorg", aldus Alie Kroon namens de Driemaster. Een groep van 12 leerkrachten draait donderdagochtend een paar uurtjes mee in zorginstellingen de Tiendwaert en de Lange Wei. ,,De werkzaamheden zijn nog niet helemaal ingevuld, maar die zullen in de huiskamers plaatsvinden", aldus Kroon.

Op gereformeerde basisschool De Wonderwijzer wordt donderdag gewoon lesgegeven. ,,Het is uitstekend dat er aandacht voor de problemen wordt gevraagd en daar staan we ook helemaal achter", laat de school desgevraagd weten. ,,Een staking vinden de leerkrachten geen prettige manier van aandacht vragen. Ook omdat de ouders en de kinderen er de dupe van zijn."

Een reportage van de actie van de Driemaster is later deze week op de site van het Kompas te lezen en volgende week in de krant.