• Buurtsportcoaches Maarten Hendrickx en Wesley van Gurp zijn enthousiast over de Nationale Sportweek

    Petra Platschorre

Hardinxveld in beweging

H'VELD-G'DAM Zaterdag 15 september start de Nationale Sportweek. Ook Hardinxveld doet hier dit jaar actief aan mee. Buurtsportcoaches Maarten Hendrickx en Wesley van Gurp, van Stichting Welzijn Servanda, zijn druk bezig geweest met het opzetten van sportactiviteiten. „We hopen dat het een succes wordt."

door Petra Platschorre

De Nationale Sportweek duurt dit jaar zelfs twee weken, vanwege het 15-jarig jubileum. De buurtsportcoaches kijken vooral uit naar de Color Run, waar kinderen en jongeren kunnen hardlopen, of gewoon lopen, en ondertussen met gekleurde poeders worden versierd. Ook voor volwassenen zijn er activiteiten. „Over het algemeen hebben we een heel leuk aanbod", vindt Hendrickx.

Ze zijn dan ook druk bezig met promotie voor de Nationale Sportweek. „We hebben 2500 flyers, 50 posters en nog twee grote vlaggen", vertelt Van Gurp. En ook online proberen ze mensen te bereiken. „De flyer is online gezet, zowel op de site van onder andere Servanda, als op de social media", vertelt Hendrickx. „We hopen dat we iedereen aan het sporten en bewegen krijgen."

De buurtsportcoaches leggen uit dat de Nationale Sportweek een goede aanleiding is om veel activiteiten te organiseren, maar ze proberen natuurlijk heel het jaar door mensen in beweging te krijgen. Dit doen ze door samen te werken met verschillende partijen, zoals sportverenigingen en scholen. Vooral de scholen zijn belangrijk voor Van Gurp, omdat hij de activiteiten organiseert voor kinderen en jongeren. „School is wel een goede samenwerkingspartner. Zo ben ik bijvoorbeeld gevraagd om mee te kijken naar het programma van sportdagen." Maar bijvoorbeeld ook sportverenigingen kunnen aankloppen met vragen.

Buurtsportcoach Hendrickx richt zich vooral op de volwassenen en senioren. „Denk aan bewegingsactiviteiten in zorgcentra", vertelt Hendrickx. „Daar ga ik dan heen om met ze te bewegen." Maar de buurtsportcoaches werken niet alleen uitvoerend, ze sporen ook anderen aan om actie te ondernemen. „Onze functie is eigenlijk meer een soort 'makelaar', tussen bewoners en bijvoorbeeld scholen, verenigingen en zorgorganisaties", legt Van Gurp uit. "Met dus als doel meer bewoners te laten sporten." Hendrickx beaamt dat. „Wat ik bijvoorbeeld doe, is in zorgcentra proeflessen geven. En het is dan de bedoeling dat ik die activiteit overdraag aan iemand anders, zodat ze zelf aan de slag kunnen."

Niet alleen de buurtsportcoaches zijn enthousiast over sport, ook de gemeente wil meer inspelen op bewegen en sporten. „Uit de startfoto voor de Maatschappelijke Agenda bleek dat sport en bewegen op bepaalde vakken hier in de gemeente wat lager ligt dan omliggende gemeentes", legt Van Gurp uit. Daar zien ze graag verandering in. Ook op het gebied van bereikbaarheid en bekendheid zien ze graag nog verbetering. „Qua social media gaan we ook dingen proberen te ontwikkelen", vertelt Hendrickx. Ze hopen hier vooral jongeren mee te bereiken.

Voor meer informatie over de activiteiten tijdens de Nationale Sportweek en de buurtsportcoaches, kunt u terecht op www.servanda.nl.