• Avres

Hardinxveld-Giessendam en Avres nemen advies provincie over uittreding over

H'VELD-G'DAM Avres en Hardinxveld-Giessendam hebben beide besloten zich neer te leggen bij het advies van de provincie over de uittreding van Hardinxveld-Giessendam. De deelnemende gemeenten stemmen gezamenlijk in met de uittredingsvoorwaarden. Met de uitspraak komt er een einde aan een onzekere periode. Bart Bruggeman, voorzitter Avres en burgemeester van Hardinxveld-Giessendam Dirk Heijkoop: ,,Belangrijk, want we willen ook in de toekomst goed samenwerken. Zo kunnen we inwoners en ondernemers in de regio optimaal blijven bedienen."

Met deze uitkomst is het meningsverschil over de uittredingskosten afgerond. Begin juli deed het college van Gedeputeerde Staten zijn uitspraak, waarbij de uittreedsom op €1.894.000,- werd gesteld. Het aandeel van Hardinxveld-Giessendam in de reserves moest hierbij nog worden verrekend. Met aftrek van de reserves (€ 745,500,-) zal Hardinxveld-Giessendam een bedrag van € 1.148.500,- betalen voor de uittreding. Bart Bruggeman, voorzitter Dagelijks Bestuur van Avres, is blij met de overeenkomst. ,,Het waren stevige onderhandelingen, maar we zijn er goed uitgekomen." Burgemeester Dirk Heijkoop beaamt dit: ,,Met deze uitkomst ligt er een akkoord waar beide partijen zich in kunnen vinden".

BEROEPSPROCEDURE Eind 2015 maakte de gemeente Hardinxveld-Giessendam bekend uit de Gemeenschappelijke Regeling Avres te stappen. Het Algemeen Bestuur van Avres bevestigde dit met een officieel besluit op 19 januari 2017. Er ontstond een zakelijk geschil over de hoogte van de uittreedsom. Omdat Hardinxveld-Giessendam zich niet kon vinden in het uittredingsbesluit, stelde zij een administratief beroep in bij Gedeputeerd Staten. Begin juli deed het college van Gedeputeerde Staten zijn uitspraak. Het aandeel van Hardinxveld-Giessendam in de reserves moest hierbij nog worden verrekend. Beide partijen gingen pro forma in beroep. Zowel Hardinxveld-Giessendam als Avres trekken, nu er een overeenstemming bereikt is, het ingediende pro forma beroep bij de rechtbank in.