• Archief BDUmedia

Hardinxveld niet in zee met balieservice 'Drechtsteden'

H'VELD-G'DAM De gemeente Hardinxveld-Giessendam gaat haar dienstverlening niet uitbesteden aan het Drechtstedelijk Klant Contact Centrum (DKCC). Dat maakte het college vorige week bekend. Hardinxveld onderzocht of het wenselijk zou zijn de baliewerkzaamheden onder regie van Dordrecht te plaatsen nu de gemeente bij Drechtsteden gaat horen. Dat moest efficiency- en financiële voordelen opleveren, maar volgens de gemeente levert het geen besparingen op en zijn de efficiencyvoordelen gering. Vooral omdat de balie dan korter geopend zal zijn, wil het college zich niet bij het DKCC aansluiten.

door Ward den Besten

t @warddenbesten

Om de kosten te besparen, wil het DKCC de openingstijden verkorten tot twintig uur per week. Op dit moment is het Klant Contact Centrum van Hardinxveld-Giessendam 31 uur geopend. Het terugbrengen van de openingstijden ''knelt met het recent door de gemeenteraad vastgestelde dienstverleningsconcept'', zo schrijft het college in zijn besluit dat onlangs naar de raadsleden is verstuurd. ,,Gelet op de uitgedragen standpunten lijkt het verder terugbrengen van de openingstijden niet bespreekbaar'', valt verder in het besluit te lezen.

Dit jaar nog heeft de gemeente Hardinxveld-Giessendam haar dienstverlening gewijzigd. Met de komst van een nieuwe balie hoopt de gemeente haar inwoners beter bij te kunnen staan. Sinds 1 oktober wordt er meer gewerkt op afspraak. Ook kunnen inwoners via de vernieuwde balie terecht bij het politiesteunpunt en het sociaal team. Beide zijn sinds dit jaar in het gemeentehuis ondergebracht. De veranderingen moeten de gemeente structureel 30.000 euro per jaar opleveren.

Het DKCC is geen officiële dienst van de gemeenschappelijke regeling Drechtsteden, maar wordt apart geleid door de gemeente Dordrecht. Het staat de Drechtstedengemeenten vrij om hierin te participeren. In januari gaat de dienst officieel van start. Al worden sinds september de telefonische diensten van deelnemende gemeenten al door het DKCC uitgevoerd. Niet alle gemeenten binnen de Drechtsteden zijn erbij aangesloten. Zo heeft Papendrecht zijn burgerloket nog in eigen beheer en doet Zwijndrecht er gedeeltelijk aan mee. Een woordvoerster van de gemeente Dordrecht laat weten dat de keuze van Hardinxveld-Giessendam geen problemen oplevert voor zowel de dienst als de gemeente Dordrecht.