Hardinxveldse duikt de gracht in

Walter Leendertse

t @wleendertse

H'VELD-G'DAM In de grachten van Amsterdam wordt zondag 6 september weer gezwommen. De deelnemers strijden tijdens deze Amsterdam City Swim niet om een grote prijs. Er wordt gezwommen om aandacht te vragen voor de slopende spierziekte ALS. De Amsterdam City Swim kan altijd rekenen op veel steun van bekende Nederlanders. Dit jaar doen onder andere Mariska Bauer en Mark Tuitert mee. Naast deze bekende Nederlanders doet ook de Hardinxveldse Karin Engelberts mee.

Engelberts werd tien jaar geleden, tijdens haar werk als IC-verpleegkundige voor het eerst geconfronteerd met de ziekte ALS. Ze maakte van dichtbij mee hoe een patiënt binnen een jaar aan de ziekte overleed. ,,Het was erg schokkend om te zien", aldus Engelberts. ,,Iemand die z'n leven lang niets mankeerde was binnen een jaar overleden."

Een poos geleden kwam Engelberts in contact met de zus van Daniëlle Brouwer, een ALS-patiënt én oud jeugdvriendin van Engelberts. ,,We zaten samen op de Ichtusschool in Hardinxveld en hadden een hecht groepje van vier meiden waar we altijd mee optrokken en vooral veel dansten." Bij de overstap naar het voortgezet onderwijs kiezen de meiden elk een andere school en het contact verwatert. Tot het moment dat de zus van Brouwer contact opnam met Engelberts. ,,Ze vertelde dat Daniëlle ALS had en bij het beluisteren van muziek herinnerde Daniëlle zich die goede oude basisschooltijd." Engelberts gaat met het oude vriendinnengroepje op bezoek bij Brouwer, vooral om weer eens oude herinneringen op te halen. ,,Die ontmoeting was erg aangrijpend. Daniëlle kan niets meer zelf, ze doet alles met een computer die ze met haar ogen kan aansturen", vertelt Engelberts.

Door de ontmoeting met haar oude jeugdvriendin ontstaat bij Engelberts de wens om iets voor mensen met ALS te kunnen betekenen. Ze komt in contact met mensen van de stichting 'ALS het je raakt'. Deze stichting is vooral actief in het gebied tussen Gorinchem en Sliedrecht en houdt activiteiten om geld in te zamelen voor het onderzoek naar de ziekte ALS. Engelberts traint vanaf mei samen met andere deelnemers, die elk hun eigen motief hebben om deel te nemen, elke week in de Giessen en het Kanaal van Steenenhoek. Volgens Engelberts is die training wel nodig, want het is niet niks: twee kilometer door de vieze grachten zwemmen. ,,Echter het staat niet in verhouding tot wat een ALS-patiënt en familieleden moeten meemaken." Engelberts heeft wel tips gekregen van mensen die voorgaande jaren ook mee hebben gedaan. ,,Vooral niet de borstcrawl gebruiken, anders maak je niets mee van de mensen die je op de kant staan aan te moedigen", vertelt ze lachend. Engelberts zoekt nog mensen die haar willen sponsoren. Wie het onderzoek naar ALS financieel wil steunen, kan naar www.amsterdamcityswim.nl gaan, bij deelnemersnaam 'Karin Engelberts' invoeren en vervolgens het gewenste bedrag.