• Milan Maurer
  • Walter Leenderste

Hardinxveldse Fenne wint stripfestival Breda

H'VELD-G'DAM Het Chassé theater in Breda veranderde afgelopen weekend in een groot cartoonparadijs waar stripliefhebbers hun hart konden ophalen. Tussen de vele stands van de verschillende tekenaars waren ook twintig striptekenaars-in-spé aan het werk om een felbegeerde trofee in de wacht te slepen. Onder hen bevond zich ook de 13-jarige Fenne Maurer uit Hardinxveld-Giessendam.

door Walter Leendertse

Fenne zit in het dagelijks leven in de tweede klas van het VWO op de Calvijn. Stiekem heeft ze eigenlijk niet zoveel met strips, biecht ze op, echter met tekenen des te meer! ,,Fenne heeft veel fantasie enwas vroeger al bezig met het maken van krantjes en tekeningetjes. Sinds drie jaar volgt ze met veel plezier tekenlessen in Giessenburg", vertelt haar moeder.

Haar moeder was ook degene die haar attendeerde op de striptekenwedstrijd. ,,Ze zag een poster van EPPO -een stripblad wat het festival organiseerde- in de bibliotheek en appte me of het iets voor mij was", aldus Fenne. ,,Je moest een striptekening inleveren en uit de inzendingen werden er een aantal finalisten gekozen." Fenne maakte een strip over een luie vader die een robot regelt om voor hem te zorgen en tekende zich met deze strip in de finale welke afgelopen zaterdag plaatsvond. Binnen drie uur moest ze een strip maken over een onderwerp wat ze ter plaatse pas zou horen. Gewapend met drie etuis vol tekengerei en gesteund door haar familie vertrok ze zaterdag vol goede moed naar Breda.

,,Omdat Lucky Luke dit jaar 70 jaar bestaat moesten we een strip maken over de prairie", legt Fenne uit. ,,Toen ik het onderwerp hoorde schrok ik best wel even, want ik heb echt helemaal niets met cowboys en pistolen, ik vond het veel meer een jongensonderwerp. Ik had thuis wel geoefend, maar meer met verschillende gezichtsuitdrukkingen en gezichten. Dit onderwerp had ik totaal niet verwacht." Enigszins gespannen begon Fenne aan haar tekening, maar haar fantasie redde haar volgens haar moeder: ,,We zeiden tegen haar dat ze gewoon maar moest beginnen met tekenen en dat het dan wel goed zou komen." En het kwam goed! Geheel onverwachts -,,Ik had helemaal geen tijd gehad om mijn strip in te kleuren." - won Fenne uiteindelijk de wedstrijd in de categorie 12-14 jaar. De jury was vol lof over haar strip: Het verhaal was goed afgerond, ze had maar liefst twee pagina's volgetekend en ze was geen moeilijke scènes uit de weg gegaan. Jurylid Aimee de Jongh, bekend van onder andere haar strips in het dagblad Metro, gaf aan dat ze blij was dat tussen al het mannelijke striptekengeweld uiteindelijk ook een vrouwelijke finalist had gewonnen.

Naast de trofee heeft Fenne ook een stripboekpakket, een EPPO-abonnement en een publicatie van haar strip in de EPPO gewonnen. Ondanks haar winst en de lovende kritieken van de jury heeft Fenne niet de ambitie om een beroemde striptekenaar te worden. ,,Het lijkt me wel leuk om te blijven tekenen, alleen word ik dan veel liever kinderboekenillustrator. Of kleuterjuf."