• Ar en Ar Fotografie
  • SHe Fotografie

Hardinxveldse fotografe viert eerste lustrum

H'VELD-G'DAM Fotograferen deed Suzanne Heikoop al geregeld, maar vanaf haar laatste jaar van haar studie Fotografie ook bedrijfsmatig. Een hele ris opdrachtgevers verder viert ze volgende week het 5-jarig bestaan van SHe Fotografie. ,,Mijn doel is mensen op de foto te krijgen zoals ze zijn."

door Simon Fousert

En dat valt niet altijd mee, want op de foto gaan, doen veel mensen niet voor de lol. Sterker nog: zelf houdt Suzanne er ook niet van, geeft ze toe. En dus is er soms wat kunst- en vliegwerk nodig om mensen zover te krijgen. ,,Natuurlijk staat kwaliteit bij mij hoog in het vaandel, maar het persoonlijk contact vind ik ook erg belangrijk", vertelt de 26-jarige Hardinxveldse. ,,Zo'n 25-50 procent is fototechniek, voor de rest gaat het erom dat je mensen op hun gemak kan stellen." Daar moet je een neus voor hebben, weet ze. ,,Bijvoorbeeld door grappen te maken of bij een groepsfoto de rest van de groep slim in te zetten. Dan krijg je een situatie waar degenen die niet willen er niet meer onder uit kunnen. Ik denk dat ik nu wel goed weet wat wel of niet werkt."

Bij een klus voor de Nederlandse Brandwonden Stichting, sprak ze voor de sessie met de deelnemers. ,,Ik schrok best wel toen ik de brandwondenslachtoffers voor het eerst zag en vond het daarom belangrijk om eerst hun verhaal te horen", vertelt Suzanne. ,,Dat geeft vertrouwen en zelf vond ik het ook fijn." SHe Fotografie loopt nu goed: ze heeft opdrachten voor bedrijven als KRO-NCRV en 3FM, maar legt ook bruidsparen en families vast. Toch stond ze in 2013, vanwege tegenvallende opbrengsten, op het punt met haar bedrijf te stoppen. ,,Dat gaf ik ook aan bij een vaste opdrachtgever die meteen mijn opdrachten verdrievoudigde omdat ze me niet in het team kon missen. Dat gaf vertrouwen om door te gaan." Het is volgens Suzanne lastig te zeggen waarom het nu goed gaat. ,,De gunfactor speelt zeker mee. Ik vind wel dat ik soms wat zakelijker mag zijn. Dat gaat wel beter, maar er zit ook nog rek in."

Een foto van haar favoriete band Mutemath, stond tot voor kort nog hoog op haar verlanglijstje. Vorig jaar kwam het er van, toen de band na jaren weer in Nederland optrad. ,,Ze speelden in de Melkweg, alleen mag je daar geen professionele opnameapparatuur meenemen. Ik zat dus in dubio: zal ik mijn toestel meenemen en het risico nemen dat hij wordt afgepakt?" Ze mocht door, ondanks dat de camera werd opgemerkt. En de foto? ,,Echt een lucky shot. Tijdens het laatste nummer ging de zanger crowdsurfend het publiek door. Het was een kwestie van afwachten wat er van terecht komt. Maar het lukte. Ik maakte een foto waar ik van tevoren niet eens van had durven dromen."

Suzanne viert haar jubileum op zaterdag 28 januari en woensdag 1 februari. met fotoworkshops en fotoshoots in samenwerking met Elise's Haarmode. Meer informatie is te vinden op www.shefotografie.nl/jubileum of op Facebook. Daar kan ook worden ingeschreven voor de activiteiten.