• De cover van het boek 'Dood zijn duurt zo lang'

    Het Verhalenbureau
  • Als afsluiting van het schrijfproces legde Anne Marie bloemen bij een Dordtse gedenksteen met Pieters naam.

    Het Verhalenbureau

Hardinxveldse schrijft boek over gesneuvelde schipperszoon

H'VELD-G'DAM Pieter van Westen (1923) groeide op aan boord van een zeilende klipper en besloot oorlogsvrijwilliger te worden bij de marine. Over zijn varende leven en zijn veel te vroege dood in Nederlands-Indië schreef de Hardinxveldse schrijfster Anne Marie Hoekstra een boek.

Het idee voor een boek ontstond na de vondst van een vergeeld dagboek uit 1947 en een stapel oude brieven. Hoekstra besloot deze documenten van haar al jong gesneuvelde oom te benutten voor het vastleggen van zijn levensverhaal. Pieter sneuvelde in augustus 1947 in Nederlands-Indië. Hoekstra wilde onder andere achterhalen waarom Pieter besloot zich als oorlogsvrijwilliger te melden en het bijna bevrijde Nederland eind 1944 te verlaten, met de grote kans dat hij opnieuw in een oorlogsgebied terecht zou komen. Kreeg hij spijt van zijn keuze toen hij naar Nederlands-Indië gestuurd werd en daar van lieverlee ontdekte wat daar werkelijk speelde? Hoe ervoer hij het dat vrienden hem schreven over huwelijksplannen, terwijl hij de meisjes die hij leuk vond alleen kon schrijven, maar nooit kon zien en aanraken? Een ander aspect is de strenggelovige opvoeding van Pieter. Veranderden zijn opvattingen onder invloed van alles wat hij meemaakte? ,,Op deze vragen kreeg ik al speurend en schrijvend antwoorden.”

,,Mijn vader was dertien jaar toen een politieagent naar het binnenvaartschip van zijn ouders kwam om te vertellen dat Pieter was omgekomen. Enige tijd later arriveerde de koffer met Pieters bezittingen. Mijn opa brak toen de spullen van zijn zoon op tafel kwamen; het moet hem geraakt hebben als een mokerslag dat wel de zegelring van Pieter thuiskwam, maar dat Pieter die nooit meer zou dragen.”

Pieters levensverhaal illustreert hoe groot de impact van politieke beslissingen was op de levens van gewone mensen. Het boek draagt de titel ‘Dood zijn duurt zo lang’. ,,Dat zinnetje schrijft Pieter aan zijn broer Martien, die kort na Pieter ook naar Nederlands-Indië kwam, als dienstplichtige. Pieter vraagt Martien voorzichtig te zijn, want ‘dood zijn duurt zo lang’. Uiteindelijk heeft mijn oom Martien het overleefd, maar hij heeft tot op de dag van vandaag verdriet over de vroegtijdige dood van zijn broer.”

'Dood zijn duurt zo lang’ is verkrijgbaar via de webshop van Het Verhalenbureau (www.hetverhalenbureau.nl) en via Bol.com. Het boek kost 14,95 euro, exclusief verzendkosten.