• Henk van Bennekum in zijn atelier

    Walter Leendertse

Henk van Bennekum: 'Ik deel en zet terug'

H'VELD-G'DAM In deze tweewekelijkse rubriek gaat Walter Leendertse op bezoek bij verschillende mensen die (semi) professioneel hun expressie op verschillende manieren uiten. Deze week brengt hij een bezoek aan kunstenaar Henk van Bennekum

Door Walter Leendertse

Zoals bij veel creatievelingen werd het kunstvak er bij Henk van Bennekum met de paplepel ingegoten. Zijn vader, Aart van Bennekum, was ook kunstenaar en had een schildersbedrijf. Van Bennekum was voor bestemd het familiebedrijf voort te zetten, echter door onder andere de opkomst van bouwmarkten koos van Bennekum om volledig voor het kunstenaarsvak te gaan.

Op de technische school kreeg van Bennekum les van Ad de Keijzer die hem in contact bracht met verschillende constructivistische kunstenaars zoals Jan van Schoonhoven en Ad Dekkers. Voor sommige mensen lijkt de kunst die van Bennekum maakt makkelijk of simpel, echter van Bennekum kan uren zoet zijn met het ontwerpen en ontwikkelen van een idee. Van Bennekum legt zichzelf geen beperking op in het materiaal: ,,Ik werk met elk materiaal wat ik tegenkom, het materiaal dicteert uiteindelijk de vorm van het kunstwerk". Waar andere beeldhouwers vaak met een groot stuk materiaal beginnen om vervolgens beginnen te hakken, gebruikt van Bennekum vaak het hele stuk: ,,Ik ben een zuinige kunstenaar, ik deel en zet terug"

Naast het zo zuinig mogelijk omgaan met het materiaal hebben alle werken van van Bennekum nog een gemeenschappelijke deler: een stukje gezichtsbedrog. ,,Ik probeer echt ruimtelijk te werken" legt van Bennekum uit ,,je móet rond het beeld lopen om te kijken hoe het in elkaar zit. Waar andere kunstenaars soms een boodschap in hun werk willen leggen of een mening willen laten doorschemeren, vindt van Bennekum vooral de "ah-erlebnis" belangrijk. ,,Het is mooi als mensen verwonderd raken door hoe je met eenvoudige ingrepen toch een soort beleving kunt creëren"

Door de vele internationale contacten die van Bennekum in de loop der jaren opbouwde, kwam hij in aanraking met sneeuw- en ijssculpturen. Daar materialen geen beperking voor van Bennekum zijn besloot hij mee te doen met een wedstrijd, en niet zonder succes: Inmiddels heeft van Bennekum al meerdere prijzen in de wacht gesleept, samen met collega-kunstenaars of met studenten van de Vakschool Schoonhoven waar van Bennekum jaren lang lesgaf in Ruimtelijke Vormgeving.

De laatste jaren houdt van Bennekum zich, naast het maken van kunst, ook bezig met het organiseren van exposities. Momenteel is hij druk bezig met een tentoonstelling ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers in het Pulchri Museum in Den Haag. Het is dan ook een grote eer dat hij prinses Beatrix mag begeleiden tijdens de opening op 8 mei. Voor de catalogus van de tentoonstelling is een crowdfunding gestart. Mocht u een financieel steentje willen bijdragen kan dat op www.voordekunst.nl/projecten/6880-beeldreflecties-100-jaar-later

Meer informatie over het werk van Henk van Bennekum?
Kijk op www.vanbennekum.nl