• Opening expo Bieb

    Richard van Hoek Fotografie

Herdenkingsexpositie door leerlingen van de Calvijn

Opvallend in het midden van de bibliotheek is een, door leerlingen gemaakt, monument te zien in de vorm van een kruis met daarop termen die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben. Deze werd bij de opening onthuld door de 4 HAVO-leerlingen Nick Roos en Richard Aantjes na een korte openingsspeech van wethouder Baggerman. Om dit monument heen is de tentoonstelling opgebouwd met onder andere indrukwekkende en creatieve posters over de vier fasen van de oorlog. Deze zijn gemaakt door leerlingen van vorig jaar. Daarnaast zijn ook de werkstukken van de leerlingen van dit jaar in te kijken.

Lerares Lineke de Jong geeft ieder jaar rond deze tijd les over de Tweede Wereldoorlog aan de 3 VMBO-leerlingen. ,,Deze periode in onze geschiedenis mogen we nooit vergeten. Het is belangrijk dat we daar ieder jaar ook bewust bij stil blijven staan en deze gebeurtenis blijven herdenken. Leerlingen konden zich hierin verdiepen door in groepjes samen te werken aan de opdracht." Bertie den Breejen, voorzitter van Oranje Trouw, vond dat deze opdrachten meer aandacht verdienden en kon binnen een week de tentoonstelling organisaren dankzij de medewerking van de bibliotheek, het gemeentehuis en de Calvijn.

Bij de opening waren onder andere ook wethouders Boerman en van Houwelingen, de directeur van de Calvijn en mensen van de Koperen Knop en de Historische Vereniging. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 8 mei in de bibliotheek.