• Walter Leendertse

Het Breicafé: ontmoeten en van elkaar leren

H'VELD-G'DAM Van 1 april tot 10 juni is de expositie 'Steekspel' te bewonderen in museum De Koperen Knop. In de expositie zijn verschillende historische en moderne werken te bewonderen. Handwerken wordt langzaamaan steeds hipper. Reden genoeg om enkele textielfanaten aan het woord te laten over hun hobby of zelfs werk. Deze week: het Breicafé in Deelcafé De Buurman.

Sinds september is Hardinxveld een koffietent annex ontmoetingsplek rijker: Deelcafé De Buurman. Direct ontwikkelden zich allerlei initiatieven om elkaar te ontmoeten en te helpen. Één van die initiatieven is het door Anita de Krijger en Arga Bode opgezette breicafé. ,,Ik heb altijd geroepen dat wanneer de plannen voor De Buurman werkelijkheid zouden worden, ik er een breicafé wilde beginnen", vertelt de Krijger. Ze vond in Bode een goede partner, omdat Bode al regelmatige een breicafé organiseert in de Christengemeente. Onder het mom van 'Breien met de Buurvrouw' zijn ze nu elke donderdagmiddag tussen 13.00 en 15.00 te vinden in Deelcafé De Buurman.

,,In eerste instantie is het geen handwerkclub, maar vooral een mogelijkheid om elkaar te ontmoeten", legt Bode uit. ,,En om van elkaar te leren." Sommige mensen nemen hun eigen handwerkje mee, anderen gaan aan de slag om dekens te breien voor het vluchtelingenkamp in Duinkerke of dekens voor op het terras van De Buurman. ,,Er zijn voldoende materialen aanwezig doordat Marijke Bongers heel veel garens heeft gesponsord, waar we erg blij mee zijn", glimlacht de Krijger. Daarnaast richtten De Krijger en Bode hun pijlen specifiek op de vluchtelingvrouwen die in Hardinxveld-Giessendam wonen. En niet geheel zonder succes: mondjesmaat kwamen er vrouwen kijken en nu is er een vast clubje wat regelmatig aanwezig is op het Breicafé. De Krijger geniet van de aanwezigheid van de vrouwen: ,,Dan komen ze in van die prachtige gewaden hier binnen, en dan ziet het er meteen al feestelijk uit." De Krijger en Bode hebben al een aantal vrouwen het breien aangeleerd, echter omgekeerd leren ze ook weer van de vrouwen uit Irak en Iran. ,,Die vrouwen kunnen beter breien dan ons", aldus Bode. ,,Het is een belangrijk onderdeel van hun cultuur en ze gebruiken hele andere technieken waar wij ook weer van leren."

Dat er uit het Breicafé - waar overigens ook andere handwerktechnieken de revue passeren- weer nieuwe vriendschappen en activiteiten ontstaan blijkt wel uit het feit dat Bode pasgeleden met twee Afghaanse vrouwen die regelmatig bij het Breicafé langskomen heeft gekookt voor 'Vaste Prik', een activiteit van De Buurman waarbij mensen voor een klein geldbedrag aan kunnen schuiven voor een lekkere maaltijd.

De Krijger en Bode zijn altijd in voor nieuwe ideeën, echter op de korte termijn staat er nog niets op stapel. ,,Het zou leuk zijn als we nog meer vluchtelingvrouwen bij het breicafé kunnen betrekken", mijmert Bode. ,,Of nog wat meer jeugd." ,,Ja, en misschien kunnen we een keer workshops organiseren", vult de Krijger aan. Als het aan het tweetal ligt blijven ze in ieder geval elke donderdagmiddag tussen 13.00 en 15.00 gezellig met elkaar handwerken. Belangstellenden zijn dan ook van harte welkom bij De Buurman.