Het jaar van... Koos van Zwienen

H'VELD-G'DAM Dat de horeca in zwaar weer zit ervoer kroegeigenaar Koos van Zwienen ook dit jaar weer. Sinds de invoering van het rookverbod en het verhogen van de minimumleeftijd voor het gebruik van drank ziet Van Zwienen een grote terugloop in zijn twee kroegen. ,,In 2013 nam ik samen met Iris van de Giessen het Peultje over, omdat dat een 'kleine kroeg' is en deze niet onder het rookverbod viel", aldus Van Zwienen. ,,Echter de inkt van het contract was nog niet opgedroogd of de politiek besloot dat er ook in kleine kroegen niet meer gerookt mocht worden."

Walter Leendertse

t@wleendertse

Volgens van Zwienen jaagt de politiek de jeugd het illegale kroegcircuit in met het verhogen van de minimumleeftijd: ,,De jeugd mag zo ongeveer overal drinken behalve in de kroeg." Voor de gemeentes zijn illegale kroegen vaak lastig te onderscheppen doordat onder andere slecht bepaald kan worden of dat er voor het drinken betaald moeten worden.

Voorheen organiseerde Van Zwienen nog wel eens speciale avonden in de Damrak, maar daar is hij voor een groot gedeelte mee gestopt. ,,Vaak organiseerde ik een bepaalde thema-avond", vertelt Van Zwienen ,,Maar andere horecaondernemers gingen daar weer ver overheen met een ander evenement, zodat het niet het gewenste resultaat gaf."

Gelukkig vond Van Zwienen afgelopen jaar ook geluk en liefde in Turkije. Hij ontmoette Serdar en nam hem vanuit Turkije mee: ,,Hij is nu drie maanden hier met een tijdelijk visum, maar we zijn hard aan de slag om een vast visum te regelen"