• De beelden van Dick Loeve zijn herkenbaar aan de hoekige vormen en de afwezigheid van kleur.

    Walter Leendertse

Hout met een boodschap

H'VELD-G'DAM In deze tweewekelijkse rubriek gaat Walter Leendertse op bezoek bij verschillende mensen die (semi)-professioneel hun expressie op verschillende manieren uiten. In deze eerste editie na de zomervakantie beeldenmaker Dick Loeve.

Wie het knusse appartement van Loeve binnenstapt ziet meteen: Hier woont een houtliefhebber. De hal wordt opgesierd met een stamboom die van een enorme tak is gemaakt en in de woonkamer staat over bijna de hele wand een degelijke eikenhouten kast. Loeve - gepensioneerd schilder en timmerman - heeft de kast zelf ontworpen en in elkaar gezet. Op de kast prijken een aantal van zijn kunstwerken. Herkenbaar aan de strakke, hoekige afwerking en de afwezigheid van kleur. Elk met een eigen verhaal.

,,Ik kan er niets aan doen, ik zie in elk stuk hout wel iets," begint Loeve zijn verhaal. Hij begon zo'n 28 jaar geleden met het maken van houten beelden. Hij kwam uit een heftige burn-out. Hij zette zijn gedachten om in gedichten, maar ook in houten beelden. ,,Je zou kunnen zeggen dat het bijna een therapeutische bezigheid was," beaamt Loeve. Zijn eerste beeld maakte hij naar aanleiding van een heftig familieverhaal: de executie van zijn oom in de Tweede Wereldoorlog. Hij maakte een knielend figuur met een schotwond bij het hart ,,Hij heft zijn handen omhoog," legt Loeve uit. ,,In de laatste brief die hij schreef, schreef hij 'Here, wees mij, zondaar, genadig'. Dat heb ik door die omhoog geheven handen proberen te verbeelden."

Veel van Loeve's kunstwerken hebben een christelijk-filosofische achtergrond. Ondanks dat hij aangeeft zelf een echte denker te zijn, maakt hij geen uitgebreide plannen en schetsen voor zijn beelden: ,,Ik raak vaak geïnspireerd door een preek of een gesprek met iemand, dat wordt me door de Geest gegeven en dan móét ik dat beeld gaan maken, anders wordt ik onrustig." Zo zit er achter elk beeld van Loeve tot in de details een verhaal. Als voorbeeld laat Loeve het pronkstuk midden in de eikenhouten kast zien. Een knielend echtpaar van waaruit verschillende wegen naar één punt leiden. ,,Dit stelt ons gezin voor, met kinderen en kleinkinderen, waar we elke dag voor bidden." Op de 'wegen' heeft Loeve met blokjes in verschillende grootte het nageslacht weergegeven: ,,We bidden dat ze altijd op die weg richting Christus mogen blijven"

In de afgelopen 28 jaar heeft Loeve nog nooit geëxposeerd, echter daar komt nu verandering in. Komend weekend zijn - ter ere van zijn 75e verjaardag - tijdens de Open Monumentendag zijn beelden inclusief uitleg te bewonderen in de Oude Kerk aan de Peulenstraat. Loeve vindt het maar wát spannend dat de kunstwerken die hij in eerste instantie voor zichzelf maakte, nu ook aan een groter publiek worden getoond: ,,Je weet nooit wat mensen ervan zullen vinden," glimlacht Loeve bescheiden. Tegelijk wil Loeve niets liever dan de verhalen die achter de beelden zitten, vertellen aan de mensen: ,,Ik zie het niet als droom, maar als opdracht van mijn Opdrachtgever!"


De expositie in de Oude Kerk is 8 september te bekijken van 10.00 - 15.30