Huizen en appartementen op locatie ijzergieterij

H'VELD-G'DAM De ontwikkeling van de locatie van de voormalige ijzergieterij krijgt op papier steeds meer vorm. Vorige week dinsdag was er een inloopavond en donderdag presenteerde advies- en ontwerpbureau Space Value in de raadszaal de laatste stand van zaken van de plannen voor het stukje terrein tussen de rivier en de snelweg. Daar moeten binnenkort tussen de honderd en honderdvijftig woningen verrijzen.

Er wordt ingespeeld op het historische karakter van de locatie en er is gezocht naar een koppeling met het water, vertelt Marty van de Klundert van Space Value. Dat eerste wordt vooral vormgegeven door hoekige gevels en het veelvuldig gebruik van baksteen waardoor het industriële verleden naar voren moet komen. De verbinding met het water wordt gezocht door de straten haaks op de rivier te laten lopen. Ook komt er aan de waterkant een plein op dezelfde hoogte als de dijk. Het huidige fietspad loopt daar voorlangs.

Rond het plein komt hoogbouw in de vorm van drie flats. Die worden in het midden zes bouwlagen met kap erop. Naar de zijkanten lopen ze af tot vier bouwlagen. De begane grond wordt een parkeergarage die ook deels onder het plein loopt. Achter de flats komen de huizen richting de Rivierdijk. Die zullen bestaan uit twee-onder-een-kapwoningen, vrijstaande huizen en rijtjeshuizen.

Van de Klundert laat weten dat de ontwikkeling van de ijzergieterijlocatie de eerste stap kan zijn naar een zogeheten Merwedeboulevard waarbij de rest van de oever van de rivier wordt betrokken. Een horecagelegenheid aan het plein en een aanlegsteiger voor de waterbus zijn twee mogelijkheden die bekeken worden om meer levendigheid te creëren.

Voor een aantal problemen moet nog een oplossing worden gezocht, laat Van de Klundert weten. Met de komst van ruim honderd woningen zal het verkeer op de Rivierdijk toenemen. Vooral de huidige aansluiting met de Nieuweweg kan voor problemen zorgen. Ook wordt onderzocht of de geuroverlast van de naastgelegen rioolwaterzuiveringsinstallatie verminderd kan worden.

Het is de bedoeling dat in het voorjaar van 2018 gestart wordt met opstellen van het voorontwerpbestemmingsplan. Pas in 2019/2020 zal er mogelijk gebouwd gaan worden, laat wethouder Benhard van Houwelingen weten.