• Iddo Hoekstra

'Iedereen heeft een levensverhaal dat bijzonder genoeg is om op te schrijven'

H'VELD-G'DAM Een mailtje met slechts één zin was het begin van het boek over de Pools-Nederlandse ondernemer Kris Florek: 'Mag ik uw levensverhaal schrijven?' Auteur Anne Marie Hoekstra schreef al heel wat boeken, waarvan, inclusief haar nieuwe boek, 7 levensverhalen. ,,Ik raakte door Kris geïnspireerd, omdat hij in zijn leven uitgaat van mogelijkheden", zegt de journaliste, auteur en ghostwriter.

door Laura van Horik

Haar fascinatie voor levensverhalen begon al lang geleden. Na het schrijven van 2 kinderboeken en 3 jeugdromans legde ze het levensverhaal van haar overgrootmoeder Plonia Loeve vast. Van haar bestonden geen documenten; enkel een archief en de familie waren voor dit levensverhaal Hoekstra's bronnen. Hierop volgden er nog 5 levensverhalen, waarna ze vorig jaar juni in aanraking kwam met een interview over Kris Florek. ,,Kris had een moeilijke start, maar heeft in zijn leven een hoop overwonnen. Die zoektocht naar wie hij is en het hele proces ervan: ik raakte geïnspireerd en wilde meteen zijn levensverhaal vastleggen", zegt Hoekstra.

DE PRODUCTIE De auteur schreef Florek een mail, maar ging er zeker niet vanuit dat zo'n druk bezet man in zou gaan op haar aanbod. Dit bleek, na wat mailcontact, wel het geval te zijn. Hoekstra: ,,Hij bleek het heel interessant te vinden en nadat we afspraken, waren we het er al snel over eens dat het voor hem een mooi visitekaartje zou zijn en voor Het Verhalenbureau een mooie, nieuwe productie." De samenwerking ging van start en na een serie interviews, waarin ze allerlei vragen op hem afvuurde, stond alles op papier. Zo ontstond het boek 'Durf te worden wie je bent'. In het eerste hoofdstuk komt zijn levensverhaal aan bod en is Hoekstra ghostwriter; het tweede hoofdstuk ziet er iets anders uit en bestaat deels uit adviezen. ,,Het boek is stimulerend en vertelt dat de toekomst vandaag begint. Kris kwam naar Nederland en sprak onze taal niet, had geen opleiding, niks. Hij heeft laten zien dat er wél heel veel mogelijk is. Hij zegt ook altijd: degene in de spiegel kan veel meer dan hij denkt."

WAARDEVOL Hoekstra merkt vaak dat mensen het erg waardevol vinden om een levensverhaal van iemand te hebben. Het levensverhaal van Kris betreft uiteraard een levend persoon, maar het kan juist ook heel waardevol zijn als het een persoon betreft die al overleden is. ,,Je hebt het tijdens het koffie drinken meestal niet over iemands levensloop. Als zo'n persoon dan komt te overlijden, hoor je na een begrafenis van verschillende kanten herinneringen. Dat roept vragen op, maar die vragen kun je niet meer stellen aan de persoon zelf. Het is mooi als er dan een levensverhaal bestaat over die persoon, waarvan die persoon zelf ook nog deel uitmaakt. Daarbij heeft iedereen een levensverhaal dat bijzonder genoeg is om op te schrijven."