• Mike Rijnders

IJssportvereniging Alblasserwaard viert jubileum

H'VELD-G'DAM - Dit jaar viert de IJssportvereniging Alblasserwaard haar 40-jarig jubileum. Daarnaast heeft de vereniging onlangs een nieuwe voorzitter aangesteld in de persoon van Marjandel Verschoor (foto, rechts) uit Hardinxveld-Giessendam. Zij is de eerste vrouwelijke voorzitter die de ijssportvereniging in haar historie heeft gekozen.

door Mike Rijnders

Als erelid van de IJssportvereniging Alblasserwaard, kortweg 'IJA', kan Wim van den Hoek (78) honderduit vertellen over de vereniging. ,,Leuk dat er weer een voorzitter is uit Hardinxveld. Toen de vereniging 40 jaar geleden werd opgericht hadden wij met Arie Klijn ook onze eerste voorzitter uit Hardinxveld", weet hij nog. Wim van den Hoek was destijds ook al lid van de vereniging, toen nog onder een andere naam, maar hij weet nog goed hoe het allemaal begonnen is. ,,In Utrecht is de IJA begonnen met hardrijden en jeugdschaatsen, maar op een gegeven moment hadden wij zoveel leden dat we ook naar de ijsbaan in Den Haag moesten. Op het hoogtepunt hadden wij circa 1350 leden en gingen wij met acht bussen per week naar Utrecht, Den Haag en Dordrecht. In Dordrecht hadden wij dan een sectie voor het shorttrack."

Inmiddels telt de vereniging bijna 600 leden, waarbij de hardrijders in Breda schaatsen en het jeugdschaatsen (5 t/m 12 jaar) in Breda en Dordrecht plaatsvindt van half september tot half maart. Daarnaast is er ook een sectie voor het recreatieschaatsen en het shorttrack. ,,Men ziet nu landelijk het aantal leden bij de ijssportverenigingen dalen", weet Van den Hoek. ,,Dat zal te maken hebben met de verandering in het klimaat. Ik bedoel, wanneer vriest het de laatste jaren nou nog dusdanig dat men over een langere periode op natuurijs kan schaatsen?!" Zelf reed Wim van den Hoek tweemaal de Elfstedentocht; in 1986 en (de tot dusver laatste Elfstedentocht) in 1997. ,,In 1986 heb ik zelfs nog met toenmalig Prins Willem-Alexander geschaatst. Sterker nog; ik heb nog even in hetzelfde groepje gereden en enkele woorden gewisseld. Een prachtige herinnering", glimt het erelid van trots terwijl hij wijst naar zijn schaatsende kleinkinderen. ,,De IJA is een groot onderdeel van mijn leven. Ik ga met mijn vrouw graag kijken bij mijn kleindochters en ik schaats zelf ook nog regelmatig." Bij de vraag naar de hoogtepunten van de vereniging hoeft hij overigens niet lang na te denken. ,,Onze sectie shorttrack heeft in maart dit jaar het WK Shorttrack in Ahoy mogen organiseren, echt een heel groot evenement. Vervolgens organiseerden wij in oktober ook nog eens de World Cup Shorttrack in Dordrecht. Ik krijg er nog steeds kippenvel van dat ik dat nog mee heb mogen maken", vertelt Van den Hoek zichtbaar geëmotioneerd.

Op enthousiaste wijze vertelt ook de nieuwe voorzitter waarom het zo leuk is om lid te zijn van de IJssportvereniging Alblasserwaard. ,,De sfeer is zó goed. Kijk maar naar het schaatsen op tv, hoe gezellig het altijd is in bijvoorbeeld Thialf (Heerenveen, red.). Dat is bij ons ook zo en ik kan iedereen aanraden om eens te komen kijken of om een keer mee te doen. Iedereen is welkom", besluit Marjandel Verschoor. Voor meer informatie en contactgegevens kan men terecht op www.ija.nu.