• Peter Kraaijeveld

'Ik hoop dit nog lang te kunnen doen'

Lustrum Servanda: Vijf jaar in Vijf verhalen

H'VELD-G'DAM Servanda bestaat vijf jaar. Dit eerste lustrum wordt gevierd met een tentoonstelling Vijf jaar in Vijf verhalen. Vijf vrijwilligers zijn geportretteerd door Sylvia de Ruijter - van Iperen en vertellen wat vrijwilligerswerk voor hen betekent en op welke wijze ze een beroep kunnen doen op Servanda. De tentoonstelling is de komende weken nog te zien in de Ducdalf en daarna op andere locaties in de gemeente. De verhalen met de vrijwilligers zijn de komende weken óók terug te lezen in Het Kompas Hardinxveld-Giessendam. Deze week het portret van Kevin Faro.

Door Sylvia de Ruijter - van Iperen

Kevin is van jongs af aan vrijwilliger bij de Speel-In. Hij is er begonnen als bezoeker, maar werd langzaamaan steeds meer betrokken bij de organisatie van de Speel-In zelf. De Speel-In is voor hem niet alleen zijn vrijwilligerswerk. ,,Ik heb er zowaar een vriendengroep aan over gehouden."

,,Voordat ik vrijwilliger bij de Speel-In was, hielp ik in de Ducdalf al met voorbereidingen. Ik was daar terecht gekomen via de instuif. Na het helpen met de voorbereidingen, begon ik ook als vrijwilliger tijdens de draaidagen van de Speel-In zelf. 's Morgens hielp ik als vrijwilliger en 's middags kwam ik als bezoeker samen met mijn vrienden.

Elk jaar werd ik steeds meer betrokken bij de Speel-In en nu draai ik al een hele tijd mee. Ik hou me voornamelijk bezig met de technische zaken van de Speel-In, maar ook de PR, het voorbereiden van de vergunning, sponsoring en het regelen van een aantal andere zaken. Doordat ik al zo lang mee draai weet vaak precies hoe iets in elkaar steekt.

De Speel-In is voor alle kinderen tussen de 6 t/m 12 jaar, er is van alles te doen. We houden ook rekening met kinderen met een beperking. Zo zijn er kleine aanpassingen gedaan om de Speel-In rolstoelvriendelijk te maken, maar is sinds 2016 ook een voorstelling speciaal voor kinderen met een meervoudige beperking. Het is mooi dat je ook voor deze doelgroep iets kunt betekenen.

Ik ben tevreden met wat er nu staat, we hebben enorm veel kinderen kunnen laten spelen de afgelopen jaren. Wat ik wel graag nog een keer zou zien is dat het ons lukt de Speel-In ook toegankelijk te maken voor kinderen die doof of blind zijn. Zo kunnen echt alle kinderen deelnemen aan de Speel-In.

Natuurlijk heb ik er wel eens over nagedacht om te stoppen met mijn vrijwilligerswerk, meerdere malen zelfs. Alleen wegen de soms minder leuke kanten niet op tegen de pret die je de kinderen bezorgt, de vriendschappen die onder de vrijwilligers ontstaan en alle nieuwe ideeën die we steeds weer willen realiseren.

Ik hoop dit nog lang te kunnen doen, het zou leuk zijn als mijn eigen dochter over een aantal jaar ook naar de Speel-In kan komen en besmet wordt met het Speel-In virus. Dit jaar bestaat de Speel-In 40 jaar en behoren we al 5 jaar tot Servanda. Het is goed om een organisatie achter je te hebben als achterwacht, iets waar je op terug kunt vallen. Voor bijvoorbeeld verzekeringen, maar ook voor een stukje continuïteit. Daarnaast heb je hier je klusruimtes en kun je hier je voorbereidingen doen. Ik denk dat Servanda voor veel vrijwilligers een tweede thuis is."