• Aart Vermeij

'Ik houd van de regen'

H'VELD-G'DAM In Het Kompas Hardinxveld-Giessendam om de week aandacht voor een medeburger uit Hardinxveld-Giessendam: Ha-Gi Medeburger. In deze rubriek maakt de lezer nader kennis met inwoners uit Hardinxveld-Giessendam die niet geboren zijn in Nederland. Deze rubriek wordt om de andere week verzorgd door Aart Vermeij. Deze week de 57-jarige Ahmed Aljedi uit Syrië. ,,De taal is iets wat ik nog niet goed onder de knie heb. Ik zoek eigenlijk iemand die zelf heel goed Nederlands spreekt en samen met mij converseert, maar ook mij corrigeert als ik de dingen verkeerd zeg of uitspreek."

Wanneer en waar ben je geboren?

Ik ben geboren op 20 oktober 1960 in Aleppo in het noordwesten van Syrië, vlakbij de Turkse grens, het is de grootste stad van Syrië.

Wat was de reden dat u naar Nederland kwam en hoe is die reis gegaan?

Ik heb in Oekraïne gestudeerd en daar mijn vrouw leren kennen, waar ik al meer dan 30 jaar mee getrouwd ben. Zij had blond haar en was niet gesluierd en liep daardoor gevaar. Mijn vrouw had allerlei machines om ondergoed te maken en dit te verkopen en had 34 medewerkers in dienst, ik had een groothandel in papier en karton met 15 werknemers. De beide bedrijven vielen onder één dak. Het werd leeggeplunderd. Ik ben toen met mijn jongste dochter in 2012 naar Turkije gelopen. Daar zijn we tot eind 2015 gebleven en konden we vandaaruit naar Nederland vliegen.

Toen je in Nederland kwam, hoe was het vervolg?

Eerst gingen we naar Ter Apel, waar we een maand verbleven. De volgende plaats waar we drie maanden gezeten hebben was Breda. Het eindstation werd Hardinxveld-Giessendam.

Als je terug kijkt wat denk je dan?

Dat we niemand konden verstaan was best moeilijk. Ook al waren de mensen hier erg vriendelijk tegen ons.

Noem eens wat verschillen tussen je geboorteland en Nederland?

Ik vind hier de natuur heel erg mooi. Zo groen. Ik houd ook van de regen niet zoveel van de warmte. Ook het eten verschilt wel wat met dat van Syrië. Wij eten veel groenten, ook wel eens 's morgens soep.

Wat vind je moeilijk in Nederland?

De taal is iets wat ik nog niet goed onder de knie heb. Ik zoek eigenlijk iemand die zelf heel goed Nederlands spreekt en samen met mij converseert, maar ook mij corrigeert als ik de dingen verkeerd zeg of uitspreek. Dus als iemand mij wil helpen, dan houd ik mij aanbevolen.

Wat vind je bijzonder/mooi in Hardinxveld?

We hebben het hier heel goed naar ons zin. Wij hebben met onze buren goed contact en helpen elkaar wanneer dat nodig is.

Wat mis je hier?

Ik miste mijn vrouw en kinderen die hier nog niet waren. Gelukkig is mijn vrouw met een zoon in 2016 naar Nederland gekomen. Maar in Syrië woont nog steeds één dochter met twee kinderen en een dochter woont in Dubai

Bovendien heb ik nog een moeder van 94 jaar. Het maakt me soms verdrietig als ik denk dat ik haar nooit meer zal zien. Elke keer komen er nare berichten binnen. Inmiddels zijn ook twee broers en een zus overleden. Gelukkig woont er wel een zus van mij hier in de provincie Groningen.

Waar kom je regelmatig?

Ik zit voor mijn Nederlands op het Da Vinci College in Gorinchem. Op 12 januari heb ik examen in Lezen en Schrijven. Daar ben ik heel veel uren per dag voor aan het oefenen. In Giessenburg ben ik ook wel eens op een taalles geweest, daar waren veel kinderen en in die drukte kon ik niet goed leren.

Welke talen spreek je?

Ik spreek goed Arabisch, Russisch en Oekraïens, een beetje Engels en steeds meer Nederlands

Heb je hobby's?

Vroeger voetbalde ik op straat, dat zou ik nu vanwege mijn hart niet meer kunnen. Koken vind ik ook leuk. Dit doe ik dus bij ons thuis en mijn vrouw is zeer bedreven in het maken van allerlei taarten en dergelijke. Ze zou graag hier een winkeltje in beginnen. Ik ben een mens die zich graag verdiept er allerlei zaken in contact met mensen.

Had je werk in geboorteland?

Ik heb als civiel engineer gewerkt, maar zoals hierboven vermeld staat, ook een bedrijf gehad.

Wat voor werk zou je hier graag willen doen?

Ik hoop nadat ik voldoende Nederlands spreek, verder te leren voor leraar.

Zou je hier altijd willen wonen?

Ja, wij zouden hier altijd willen wonen, want mijn kinderen die hier zijn groeien hier nu op. Het is hier rustig.