Ingezonden: Raadselpraat

Raadspraat, zo heet de rubriek waarin gemeenteraadsleden van tijd tot tijd uit de doeken doen waar ze zoal mee bezig zijn. Vaak is het interessant en krijg je (meer) begrip voor het hoe en waarom van ingenomen standpunten, ook al deel je die niet altijd. Maar het komt ook voor dat een bijdrage alleen maar verbazing oproept. Dat is het geval bij de inzending van SGP-fractievoorzitter Arjan Meerkerk in Het Kompas van woensdag 12 september.

Wat is de oorzaak van dit wenkbrauwgefrons? Het is bekend dat McDonalds zich binnenkort wil gaan vestigen in Hardinxveld-Giessendam, op het te realiseren 'facility point' aan het eind van de Peulenlaan. Lang niet iedereen zal blij zijn met de komst van deze fastfoodketen. Het geeft (vooral in de weekends) onrust, drukte en wellicht ook rommel langs de Peulenlaan en Buitendams. Blijkens de persberichten is de gemeenteraad er in ieder geval wél blij mee (misschien geen wonder: zo'n uitgelezen kans om te laten zien dat je er zit voor 'de burger…', krijg je nooit meer). Het is dan ook een bittere tegenvaller als 'de Mac' in maart 2017 onverwacht afzegt. In Het Kompas wordt met name SGP-wethouder Boerman geciteerd: "erg jammer dat McDonalds op dit moment afhaakt". Ook in andere persuitingen (AD, Rijnmondnieuws) verwoordt hij zijn teleurstelling en kondigt hij aan op zoek te gaan naar een andere horeca-exploitant. Groot is zijn voldoening als McDonalds in het voorjaar van 2018 aankondigt toch te willen komen.

En wat lezen we nu in Raadspraat? Fractievoorzitter Meerkerk betreurt het dat McDonalds altijd en overal op zondag open is. Ook hier wordt de zondagsrust ("die zo past bij het karakter van Hardinxveld-Giessendam") aangetast. Geen uitleg van het 'nochtans' gevoerde SGP-beleid in dezen, maar tranen. In het licht van het bovenstaande doen die echter wat krokodillerig aan. Eerst een blije wethouder bij de aangekondigde komst van de Mac, daarna de beteutering als de horecaketen afhaakt, dan weer vreugde als ze bij nader inzien toch weer willen komen en nu deze droefenis bij de fractievoorzitter. Vooralsnog één groot raadsel. Wordt het in een volgende aflevering opgelost?

Piet Trapman, Hardinxveld-Giessendam