• Open huis De Combinatie

    Richard van Hoek Fotografie

'Je hele wereld stort in elkaar'

H'VELD-G'DAM Van een feeststemming die er meestal heerst met de jaarwisseling was afgelopen jaar geen sprake bij de eigenaren en medewerkers van De Combinatie Interieurbouw. Zij werden op oudjaarsnacht geconfronteerd met hun ergste nachtmerrie: het bedrijf ging in vlammen op. Marjolijn Reinders, Office manager bij De Combinatie Interieurbouw blikt, een half jaar later, terug op deze ingrijpende gebeurtenis die zij als vrouw van mede-eigenaar Bart Reinders van dichtbij meemaakte

Oudjaarsnacht 2018. Marjolijn zat nietsvermoedend met de kinderen thuis, toen ze hoorde dat er in de buurt van het bedrijf brand was. Op dat moment was er nog geen paniek, maar al snel werden de meldingen heftiger. Marjolijn besloot toch een kijkje te gaan nemen. ,,Toen ik aankwam, kwamen de rookwolken al uit het dak. Ik wist meteen dat het foute boel was."

Het bedrijfspand van De Combinatie Interieurbouw wordt volledig verwoest door de brand. ,,Het is met geen woorden te beschrijven. Bizar gewoon. Onbeschrijfelijke verschrikkelijk. Je hele wereld stort in elkaar. Hoe moesten we verder?", vertelt Marjolijn.

Veel tijd om stil te staan bij de dramatische gebeurtenis was er niet. Het bedrijf moest door. De eigenaren hebben dag en nacht gewerkt om zo snel mogelijk weer verder te kunnen. Er werd een ander pand gevonden, machines en andere materialen werden aangeschaft en de administratieve rompslomp die ontstaat na een brand werd afgehandeld. Het werk werd zo snel mogelijk hervat.

Boos is Marjolijn niet als ze terugdenkt aan deze nachtmerrie. ,,Het was een ongeluk. De brand begon doordat jongens met vuurwerk aan het spelen waren. Het is nooit hun bedoeling geweest. Een vuurpijl is via een openstaande roldeur in één van de panden terechtgekomen. De jongens zijn nog gaan kijken of er iets te zien was, maar ze troffen niks bijzonders aan. Later bleek het vuurwerk wel degelijk brand veroorzaakt te hebben. "

Wekenlang is er dag en nacht gewerkt om de klanten hun bestellingen te leveren. Marjolijn Reinders: ,,ik ben echt blij dat onze klanten in die periode zoveel geduld met ons hebben gehad. Ze begrepen allemaal dat dit echt onmacht was. We hebben er alles aan gedaan om zo snel mogelijk de productie op gang te brengen." In deze periode heeft De Combinatie Interieurbouw heel veel hulp gekregen van collega-ondernemers. ,,Als anderen ons niet geholpen zouden hebben , waren we deze ramp nooit zo snel te boven gekomen. We zijn daarvoor echt heel erg dankbaar", vertelt Marjolijn Reinders.

Via een buurman vonden ze een nieuw pand aan de Nijverheidsstraat. ,,Dit pand, dat voornamelijk uit allemaal kleine kantoren bestond, was niet helemaal zoals we het voor ogen hadden, maar nood breekt wet. " De kantoren in het pand werden afgebroken zodat er een grote werkplaats ontstond. Tijdens die verbouwing was er geen ruimte voor het personeel dat dolgraag aan de slag wilde. Ook hier bood de omgeving een oplossing. ,,Mensen begrepen in wat voor een lastig pakket we zaten. Een groot deel van onze werkzaamheden konden we bijvoorbeeld in de werkplaats van en timmerbedrijf van een kennis uitvoeren. Het is geweldig als mensen zo met je meedenken. Als dat niet gebeurd was, hadden we een enorme achterstand opgelopen in onze productie. Het is hartverwarmend om te zien dat familie, vrienden en kennissen zo voor je klaarstaan."

Na vele maanden van ontzettend hard werken is het bedrijf inmiddels weer helemaal 'up and running' op de locatie aan de Nijverheidsstraat. Het pand heeft een complete metamorfose ondergaan en afgelopen vrijdag vond er een feestelijke heropening plaats. Belangstellenden en genodigden namen tijdens het open huis een kijkje bij het bedrijf dat de nachtmerrie van zes maanden terug weer helemaal te boven lijkt.