• Gemeente Hardinxveld

'Je kan niet tegen dit akkoord zijn'

H'VELD-G'DAM De oppositiepartijen hadden weinig op of aan te merken tijdens de presentatie van het coalitieakkoord vorige week. Volgens de oppositie kan het akkoord 'Hardinxveld-Giessendam: met elkaar en voor elkaar' haast als raadsakkoord gepresenteerd worden.

door Ward den Besten

PvdA-fractievoorzitter Max van den Bout liet weten dat de presentatie lang op zich heeft laten wachten. ,,Maar dan heb je ook wat'', zei hij vorige week woensdag bij de installatie van het nieuwe college. ,,Want wat erin staat, daar kan bijna niemand op tegen zijn. Het oogt bijna als een verkiezingsprogramma voor de hele raad.''

Volgens Van den Bout is het interessanter om te kijken naar wat niet in het akkoord is terug te vinden. Of wat tussen de regels door valt te lezen. Zo las hij dat de coalitie terug wil naar ,,een zekere mate van toetsing aan welstand.'' Ook de norm van 30 procent voor sociale woningen bij nieuwbouw, zou volgens hem passen binnen dit coalitieakkoord.

Ook de andere oppositiepartij toonde zich tevreden. ,,Je kan niet tegen dit programma zijn'', zei CDA-raadslid Timon van Zessen, al mocht het van hem wel concreter. Hij beloofde dat het CDA zich ,,constructief kritisch'' zal opstellen.

Van Zessen is vooral verheugd over het raadsprogramma, waarin vier onderwerpen staan genoemd die raadsbreed worden opgepakt. Het gaat onder meer om duurzaamheid en burgerparticipatie. ,,In onze eigen verkiezingsprogramma staan daar ideeën over en die willen we graag naar voren brengen'', aldus Van Zessen.

Ook burgemeester Dirk Heijkoop liet kort weten tevreden te zijn met het gepresenteerde coalitieakkoord. ,,Het gaat om de inwoners van Hardinxveld-Giessendam. Volgens mij hebben jullie die met elkaar bovenaan staan.''

Heijkoop zegt ernaar uit te zien om aan de hand van dit akkoord en het raadsprogramma aan de slag te gaan. En voor de inwoners ,,de goede dingen te doen en dat op de goede manier te doen''.