• Boerderij & Erf Alblasserwaard-Krimpenerwaard-Vijfheerenlanden
  • Boerderij & Erf Alblasserwaard-Krimpenerwaard-Vijfheerenlanden
  • Boerderij & Erf Alblasserwaard-Krimpenerwaard-Vijfheerenlanden

Jubileum-fietsroute langs boerderijen

H'VELD-G'DAM Jubileum-fietsroute langs boerderijen Boerderij & Erf Alblasserwaard-Krimpenerwaard-Vijfheerenlanden bestaat 20 jaar. Ter gelegenheid daarvan is er een fietsroute samengesteld langs een aantal boerderijen. Op zaterdag 15 juni en 7 september 2019 is van 10.00 tot 17.00 uur een aantal van de boerderijen en ander locaties langs de route open voor publiek en dan is daar iets te zien, te doen of te consumeren. Een mooie gelegenheid om eens nader kennis te maken met een stukje cultuurhistorie.

Van oudsher is het gebied van de Alblasserwaard, de Krimpenerwaard en de Vijfheerenlanden een agrarisch landschap. Dat blijkt uit het feit dat hier in dit gebied het aantal nog voorkomende boerderijen opvallend hoog is. Steeds meer daarvan zijn niet meer bedrijfsmatig in gebruik. Dat neemt niet weg dat we zuinig om moeten gaan met deze boerderijen, vaak juweeltjes van historisch erfgoed.

De Stichting Boerderij & Erf AKV is een instelling, die zich binnen haar werkgebied bezig houdt met twee hoofddoelstellingen, het behoud van de boerderijen, erven en elementen van een cultuurhistorische waarde en het zorgen voor een passende bestemming voor boerderijen, waar de bedrijfsvoering wordt gestaakt.

De stichting doet dit door het geven van adviezen en voorlichting, het verzamelen van informatie en beeldmateriaal en het onderhouden van contacten met de overheden en maatschappelijk betrokkenen. De stichting heeft contacten met alle andere boerderijinstellingen in ons land via Agrarisch Erfgoed Nederland.

Voor de jubileumfietstocht vormen enkele centraal gelegen stukken lintbebouwing in de Alblasserwaard de basis voor een boeiende route door het mooie boerenland. Langs boerderijen en andere markante panden. Tussen weilanden door en fraaie hoekjes en plekjes passerend. Aangestaard door de koeien en verwelkomd door de gastvrije bewoners. Een aantal van de gebouwen langs de route kunnen tijdens de fietstocht worden bezocht. Om het bedrijf te bekijken, in bedrijf of niet meer. Iets te gaan zien dat daar is tentoongesteld. Of om de inwendige mens te sterken voor het volgende tracé van de rit.

De routeboekjes zijn vanaf 6 juni eenvoudig te downloaden van de website van Boerderij & Erf AKV en ook verkrijgbaar op verschillende plekken langs de route. Meer informatie via secretariaat@boerderijenerf.nl, 06-53759618 en http://boerderijenerf.nl