• Bert Nieuwpoort
  • Bert Nieuwpoort
  • Bert Nieuwpoort

Kampioenschap pappelellen trekt veel bekijks ondanks miezerregen

H'VELD-G'DAM Museum De Koperen Knop heeft zaterdag 30 september tijdens een druk bezochte dag geschiedenis gemaakt met het kampioenschap pappelellen. In 16 teams werd dit oude straatspel met veel enthousiasme door de deelnemers gespeeld. Winnaar van de jeugd (tot 13 jaar) werd het team Lotte de Bruin en Ronan Loeve. Het winnende volwassenenteam bestond uit Piet Maaskant en Wim IJzerman. Burgemeester Dirk Heijkoop reikte hen na afloop een troffee uit.

De wedstrijden werden gespeeld op een tot speelveld omgetoverd weiland van de buurman van het museum, Arie Rietveld. Op drie naast elkaar aangelegde banen konden de teams hun kwaliteiten tonen. Dankzij de inzet van de scheidsrechters had alles een ordelijk en vooral zeer prettig en gezellig verloop. Het leek wel een Engelse balsportwedstrijd op zaterdagmiddag, daar in de Giessendamse polder. Zelfs een druilerig regentje deed aan het 'Engelse sfeertje' mee. Maar geen van de deelnemers trok zich iets aan van de miezer en was met bijzonder veel enthousiasme bezig met het spel. Het publiek liet regelmatig een applaus horen en juichte de spelers toe. Van veel kanten werd de roep gehoord om er een jaarlijks kampioenschap van te maken.

De dag stond in het teken van het HAGI-festival 2017, waarbij met name cultuur en historie volop aan bod kwamen. Dat begon met het zeer succesvolle Dam-ontbijt. Vanaf 10.00 uur zorgde een multiculturele- en streekmarkt op het museumerf voor veel gezelligheid. Tal van instellingen gaven presentaties of boden iets te koop aan. De optredende muziekgroepen gaven een extra dimensie aan het geheel. Meer dan 1200 bezoekers genoten van alles wat er was, buiten en binnen. In de expositieruimte was het opvallend druk. In de middag arriveerde er nog een schoolklas, die de dag aangrepen voor een reünie. Onder hen de laatst geborene in Giessendam en degene die het eerst werd geboren in de nieuwe gemeente Hardinxveld-Giessendam. Ook deze groep raakte uitvoering in gesprek met de burgemeester. Het was een dag die voor herhaling vatbaar is.