• Roos Koole

Kleine waardering voor mantelzorgers

H'VELD-G'DAM Mantelzorgers kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken, vindt de gemeente. Net als vorig jaar krijgen ze een waardebon als waardering voor hun tomeloze inzet. De bon ter waarde van 100 euro kan worden uitgegeven bij een groot aantal plaatselijke ondernemers in Hardinxveld. Want mantelzorgers verdienen het, aldus wethouder Trudy Baggerman.

door Ward den Besten

De wethouder laat weten dat mantelzorg een zware belasting kan zijn voor iemand en dat de hulp soms gelijk staat aan zwaardere zorg. Het is volgens haar meer dan vrijwilligerswerk, ,,want mantelzorg kies je niet voor, daar rol je in. Het overkomt je eigenlijk.'' Een waardering voor dat zware werk is meer dan op zijn plaats, stelt Baggerman die indertijd weer in Hardinxveld is komen wonen om zelf mantelzorg te verlenen.

,,We hebben deze mensen heel hard nodig. Zeker met het steeds langer thuis wonen. Als gemeente hebben we daar zoveel waardering en bewondering voor dat we het belangrijk vinden om dit te blijven doen'', doelt de wethouder op de VVV-bon die mantelzorgers vorig jaar ontvingen.

De bon kan dit keer bij verschillende lokale winkels worden ingeleverd. ,,Van kapper tot schoonheidsspecialist. Van lekker uiteten tot aan de drogisterij. Het is dus heel breed en voor ieder wat wils.'' Door lokale ondernemers erbij te betrekken, hoopt de gemeente twee vliegen in een klap te slaan. ,,Het is ook een mooie impuls voor de lokale economie.'' De gemeente heeft voorlopig 20.000 tot 22.000 euro ervoor uitgetrokken.

Of dat voldoende is voor alle mantelzorgers in Hardinxveld kon de wethouder niet zeggen. ,,Er zijn namelijk veel meer mantelzorgers dan er geregistreerd staan'', vertelt ze. Wie minimaal acht uur per week mantelzorg verleent maar niet staat ingeschreven, krijgt echter geen bon.

Baggerman roept hen op om zich bij Servanda aan te melden als mantelzorger. ,,Het is niet alleen de bon, het is niet alleen een keer lekker uiteten. Maar het is de ondersteuning die we kunnen bieden als mensen zichtbaar zijn'', zegt Baggerman die benadrukt dat de waardebon geen lokkertje is, maar bovenal een waardering.