• SIMAV

Koninklijke glans over Slotavond SIMAV 60

NIEUWPOORT De slotavond van de jubilerende SIMAV (Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden) was vrijdag (18 november) in Het Arsenaal in Nieuwpoort was omgeven met Koninklijke glans. Niet minder dan drie molenaars kregen de versierselen behorende bij hun benoeming tot Lid van de Orde van Oranje Nassau.

Wim Meerkerk uit Hoornaar (gemeente Giessenlanden), Johan Barten uit Goudriaan en Alex van der Perk uit Groot- Ammers (beiden gemeente Molenwaard) werden in het Oranjezonnetje gezet.

Locoburgemeester Elisabeth van Leeuwen van Giessenlanden en burgemeester Dirk van der Borg van Molenwaard traden in goede samenwerking op, als ware het dat de gemeentelijke samenvoeging al achter de rug is. Van Leeuwen had de formele toestemming nodig van Van der Borg om in zijn gemeente de Giessenlandse ambtsketen te mogen dragen.

Genoemde molenaars zijn al decennialang actief als molenaar. Meerkerk altijd al op de Oudendijkse Molen in Hoornaar, Barten na andere molens nu al weer bijna 10 jaar op de Goudriaanse Molen en Van der Perk sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw op de Westermolen in Langerak. Vanuit zijn discipline als molenaar is Alex van der Perk instructeur bij de opleiding tot molenaar. De Westermolen is een bezoekmolen. Van der Perk werd de ambassadeur van de molenwereld genoemd. Bij Molenmakers-bedrijf De Gelder in Sliedrecht heeft hij een leidinggevende functie.

Johan Barten, inmiddels gepensioneerd, heeft als molenaar anderen het 'vak' geleerd. Hij verhuisde als jochie met zijn ouders uit Amsterdam naar de Hoekmolen in Hei-en Boeicop. Daar ontstond zijn liefde voor molens. Bijzonder is dat hij vroeger als molenmaker bij het toenmalige bedrijf van Favier in Arkel belast was met ondermeer de opleiding van de genoemde Van der Perk. Barten dankt zijn onderscheiding mede aan zijn inzet voor het kerkenwerk voor de Hervorm Gemeente van Groot -Ammers.

Wim Meerkerk is een molenaar die alle facetten van deze 'vrijwilligersbaan' kent. Ook hij is instructeur van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars; Meerkerk heeft verscheidene molenaars mee opgeleid. Hij heeft zich ook jarenlang ingezet voor molenbiotopen. Op die wijze droeg hij er mede zorg voor dat de windvang op de molens niet wordt belemmerd. Meerkerk werd vrijdagavond 'een vriend van de wind' genoemd.

Hij draait niet alleen met een poldermolen maar ook met windturbines, waarmee hij zich al vele jaren op professionele basis bezighoudt. De onderscheidingstoekenning voor Meerkerk is mede gedragen door zijn activiteiten in andere vrijetijdssectoren.

In het kader van de jubileumviering werden twee basiskrachten van SIMAV,te weten Jenny Mollema- Gons en Andries van der Graaf, tot Lid van Verdienste benoemd. Acht molenaars ontvingen uit handen van waarnemend voorzitter Teus van Gelder een beeldje, dank symboliserend, voor hun inzet, al 25 jaar of langer voor de molenwereld.

Fotobijschrift: V.l.n.r Burgemeester Van der Borg, geheel rechts locoburgemeester Elisabeth van Leeuwen. Verder tussen hun partners in de gedecoreerden Alex van der Perk, Johan Barten en Wim Meerkerk.