• Archief BDUmedia

Kroegen blij met terrassen, SGP bezorgd

H'VELD-G'DAM Met de intrede van het koudere weer moeten de terrassen in het centrum ook weer verdwijnen. Tapperij Damrak en café 't Kraaienest aan de Damstraat mochten deze zomer voor het eerst een terras buitenzetten. De eigenaren zijn ,,dik tevreden". Met een hete zomer en volop nazomerweer kon het ook niet anders dan dat er gretig gebruik van werd gemaakt.

door Ward den Besten 


,,Het is hartstikke goed bevallen", zegt Marian Blom van 't Kraaienest. Bij wijze van proef mocht zij op de parkeerplek bij het café een terrasje openen. Daar konden zo'n 15 mensen zitten. ,,Het is leuk dat er een beetje beweging is in het dorp", zegt Blom, die maar wat graag wil dat het terras ook volgende zomer open mag.

Naast 't Kraaienest mocht ook deelcafé De Buurman van het college tot eind oktober het terras buitenzetten. De gemeente evalueert met omwonenden en de ondernemers hoe dat is bevallen. ,,We zijn in gesprek met de gemeente", bevestigt Blom. Naar verwachting zal eind dit jaar duidelijk worden of de proef wordt herhaald.

Tapperij Damrak heeft dit jaar achter de kroeg een vlonder met terras aangelegd. Dat maakt niet deel uit van de proef. Damrak heeft van de gemeente een vergunning gekregen, waardoor het terras in principe komend seizoen hoe dan ook weer open mag. Eigenaar Koos van Zwienen is er heel erg blij mee.

,,Ik wilde het al heel lang", zegt Van Zwienen. Het terras is volgens hem vooral de verdienste van collega Arie van Noordenne, die in juli plots is overleden.

Als het mooi weer was, zochten klanten vroeger elders een terras op, laat Van Zwienen weten. Nu kunnen ze ook bij hem terecht. De tapperij is daarnaast ook eten gaan serveren. Op sommige dagen was het terras helemaal volgeboekt.

Niet iedereen is even blij met de komst van de terrassen. De SGP is bezorgd over de overlast die ze mogelijk veroorzaken. De partij heeft de gemeente vragen gesteld over hoe dit beleid tot stand is gekomen en op welke manier omwonenden daarbij zijn betrokken.

Volgens Van Zwienen en Blom is van overlast nauwelijks sprake. De terrassen mochten in het weekend in principe tot 23.00 uur open blijven, maar Blom zegt dat vaak om 21.00 uur de stoelen al naar binnengingen. ,,We zijn een paar keer doorgegaan tot 22.30 uur. Ook benadrukt ze dat de kroeg op zondag nooit open is en er geen muziek buiten wordt gedraaid.

,,Het was even wennen voor de buren", zegt Van Zwienen. Ook hij laat weten zich strikt aan de tijden te houden. ,,Dan wilden we echt dat het dicht was." Tegen het terras van Tapperij Damrak zijn meerdere bezwaren ingediend. Maar Van Zwienen weet niet of dat dat is omdat mensen overlast ervaren of uit principe tegen het terras zijn. ,,Wat je ook doet er zijn altijd wel mensen die mopperen."

Toen het terras begin van de zomer opende, werd een groot feest gegeven. Het was toen luidruchtiger dan normaal, laat Van Zwienen weten. ,,We hebben een fout gemaakt", erkent hij. De kroegeigenaar benadrukt dat ze echt hun best doen.

De SGP wil dat het college de gemeenteraad actief op de hoogte houdt over het terrassenbeleid. De gemeente voelt daar echter weinig voor. ,,Het college informeert de gemeenteraad actief en betrekt de raad bij kaderstelling van belangrijke onderwerpen. De pilot terrassen valt daar, wat betreft het college, niet onder", luidt het antwoord.