• Wijnie Verheij.

    Privé
  • Een werk van Wijnie.

    Privé
  • Bloemen, geschilderd door de Hardinxeldse.

    Privé

‘Mensen laten delen in je passie is erg mooi’

H'VELD-G'DAM Schilderijen van de hand van Wijnie Verheij uit Hardinxveld-Giessendam zijn in verpleeghuis Salem in Ridderkerk te zien. Ook haar Rembrandt-portret, dat in de zomer in het Rijksmuseum gehangen heeft, is er te zien.

 door Eline Lohman

Wijnie houdt het niet bij één onderwerp wanneer zij schildert: alle onderwerpen, zoals landschappen, portretten, vogels en stillevens komen voorbij op haar doeken. Daarnaast maakt ze vrije werken, die geregeld abstract zijn. Van dat alles hangen nu  30 werken in Salem, vertelt Wijnie.

,,Ik heb tot nu toe niet vaak geëxposeerd, omdat ik het veel werk vind. Vooral toen ik nog aquarelleerde moest al het werk met passe-partout ingelijst worden. Daarnaast houd ik er niet zo van om in de belangstelling te staan, ik word daar een beetje onzeker van. Toch vind ik het fijn om mijn werk te laten zien. Ik heb jaren in De Lange Wei samen met bewoners geschilderd en daar exposeerden we elk jaar met hun werk, dat vond ik superleuk om te doen. Laat mij maar in mijn atelier werken, daar word ik blij van. Daarentegen is het natuurlijk super als mensen werk van je willen kopen, het is dus een beetje dubbel."

De Hardinxveldse is wel blij dat haar werk gedeeld wordt met een groter publiek dan alleen zijzelf. Omdat ze haar passie kan laten zien. ,,Schilderen betekent veel voor mij. Ik kan er mijn emoties en creativiteit in kwijt. Ik kan werken zolang en wanneer ik maar wil. Dat is heel prettig. Ook schilderles geven – dat doe ik al een jaar of tien - geeft me veel voldoening. Mensen laten delen in je passie is erg mooi."

De afgelopen maanden konden bezoekers van de Eyewish winkel in Hardinxveld-Giessendam al even kennismaken met een van de werken van Wijnie: haar Rembrandt-portret, dat in de zomer in het Rijksmuseum in Amsterdam gehangen heeft en recent in de optiekzaak. De link was de bril die Wijnie aan de kunstenaar op haar doek gaf. ,,Tijdens een gesprek met eigenaar Kraaijeveld kwam het ter sprake dat het misschien wel leuk zou zijn iets te doen met 'Rembrandt, door andere bril'. De bril die ik hem opgegeven heb, is daar ook gekocht. Er was enthousiasme van beide zijden. Het was een geslaagde actie waar we allebei heel veel reacties op hebben gehad. Hij heeft ongeveer drie maanden in de etalage gestaan."

Wie de werken van Wijnie nu wil bewonderen, kan dat nog tot en met eind april doen in Salem aan de Vlietlaan 2 in Ridderkerk, tussen 10.00 en 20.00 uur. Wat de nabije toekomst haar brengt op het gebied van exposeren, weet de Hardinxveldse nog niet. ,,Wel zijn  er verschillende vragen hierover. Ik wil eerst eens kijken hoe deze expositie verloopt."