• Archief BDUmedia

Drie kunstenaars nog in de race om het monument voor de Merwedegijzelaars te ontwerpen

H'VELD- G'DAM Op initiatief van nabestaanden van de Merwedegijzelaars, de gemeenten Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Altena wordt er een monument in drie delen (of drie monumenten) opgericht voor de honderden mannen die zijn opgepakt en weggevoerd in 1944.

In november is een oproep gedaan aan kunstenaars om hun interesse uit te spreken voor de opdracht het monument te ontwerpen. Er zijn veertien inzendingen binnengekomen. Woensdag 8 januari kwamen de initiatiefnemers bij elkaar in het gemeentehuis van Hardinxveld-Giessendam om de inzendingen te beoordelen. Hieruit zijn drie kunstenaars geselecteerd.

De drie geselecteerde kunstenaars zijn nu uitgenodigd een ontwerp te maken voor het monument (of de drie monumenten) en dat te presenteren. Op basis daarvan maken de initiatiefnemers op donderdag 6 februari de definitieve keuze bekend welke kunstenaar het monument gaat realiseren. De monumenten worden op 4 mei van dit jaar onthuld.

In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd naar de kampen Vught en Amersfoort. Vanuit Amersfoort worden velen naar concentratiekampen in Duitsland op transport gesteld. Van deze groep gijzelaars zijn 25 jongens niet teruggekeerd. De heftige ervaringen van nabestaanden en overlevenden hebben veel invloed gehad op hun levens en op hun gezinnen. Ter nagedachtenis aan de omgekomen jonge mannen en om stil te staan bij deze dramatische gijzeling, willen de drie gemeenten een gezamenlijk monument in drie delen voor de drie gemeenten realiseren.